Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligență artificială, robotul Ion

Realizator: Apartamentele din clădirile aflate în prima categorie de risc seismic nu vor mai putea fi închiriate în perioada care curge de la momentul evaluării vizuale și până la încheierea lucrărilor de consolidare. Interdicția este prevăzută într-un proiect de lege adoptat astăzi de Guvern și care va fi supusă aprobării Parlamentului. Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligență artificială, robotul Ion. O sinteză de Andrei Șerban.
Reporter: Ion va culege informații și observații de la cetățenii care vor accesa platforma de pe internet ion.gov.ro. La începutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a stat de vorbă cu o interfață a acestei inteligențe artificiale, chiar în sala de ședințe.
Robotul Ion: Salut! Eu sunt Ion. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român, ce trebuie să știu despre România?
Nicolae Ciucă: România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși.
Robotul Ion: Am înțeles, învăț, te ascult.
Nicolae Ciucă: Cum pot românii să te învețe?
Robotul Ion: Invit românii să intre pe ion.gov.ro, așa pot învăța să-i reprezint, cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică.
Reporter: Într-o primă etapă, Ion va călători prin țară, iar apoi, va sintetiza informațiile culese. Legate de ședința de astăzi, guvernul a elaborat proiectul unei legi pe care o va trimite Parlamentului pentru dezbatere și adoptare și care prevede interdicția de a fi închiriate apartamentele din blocurile care fac parte din prima categorie de risc seismic. Interdicția este delimitată în timp, începe în momentul când se face evaluarea rapidă vizuală și se încheie atunci când se termină lucrările de consolidare a clădirii. După ce va intra în vigoare această lege, contractele de închiriere vor înceta de drept, dacă au ca obiect clădiri din prima categorie de risc seismic, așa cum a explicat ministrul dezvoltării regionale, Cseke Attila.
Cseke Attila: La contractele de închiriere aflate în vigoare, din momentul intrării în vigoare a legii, în maxim 30 de zile, acestea să înceteze de drept.
Reporter: De asemenea, guvernul a mai adoptat și o ordonanță de urgență care se referă la programul ”Școli sigure și sănătoase”, prin care se propune o procedură simplificată de introducere în programul de investiții a școlilor care fac parte din prima categorie de risc seismic. Beneficiarii programului vor fi administrațiile publice locale./lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 martie)