Sirenele de alarmare publică se vor auzi din nou în toată țara

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bîcâin – Sirenele de alarmare publică se vor auzi din nou astăzi, în toată țara, între orele 10:00 și 11:00. Autoritățile subliniază că este vorba despre un exercițiu, așa cum se făcea în prima zi de miercuri din fiecare lună înaintea declanșării pandemiei. Adriana Leu explică.
Reporter: De astăzi reîncepe verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Inspectoratul General pentru Situații Urgență amintește că prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația sunt inundațiile, accidentele tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperea unor baraje hidrotehnice sau căderea unor obiecte din atmosferă. Sistemul de alarmare poate fi utilizat și pe timpul conflictelor armate. De altfel, pentru fiecare situație în parte, sunetul este format dintr-un număr de impulsuri care alternează cu secunde de pauză. Șeful Departamentului pentru Dituații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat că lumea nu trebuie să intre în panică și că aceste exerciții sunt necesare pentru testarea sistemului și ca să se vadă că cei care îl operează știu ce au de făcut și acționează în timp util.
Raed Arafat: Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi știm că mâine se va întâmpla ceva. Este obligația noastră să facem acest lucru. Asta face protecția civilă, pregătește populaţia, este unul din domeniile protecției civile: pregătirea, răspunsul, prevenirea, care nu întotdeauna este în sarcina noastră ca anumite tipuri de risc, dar asta înseamnă să ai o protecție civilă puternică – să previi, să pregătești, să răspunzi corect, să reconstruieşti.
Reporter: În întreaga țară sunt aproape 5.500 de sirene și aproape jumătate dintre ele sunt acționate centralizat. Exercițiile de alarmare publică nu sunt o noutate. Sirenele au fost testate lunar, în prima zi de miercuri, încă din vara lui 2017, însă procedura a fost sistată pe perioada pandemiei./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)