Anchetă socială a Organizaţiei Salvaţi Copiii

Fenomenul copiilor rămași în țară în vreme ce părinții lor muncesc în străinătate rămâne unul de amploare, chiar dacă situația economică s-a mai îmbunătățit în țară.

Cele mai noi date oficiale arată că un copil român din 10 are cel puțin un părinte plecat peste hotare. Procentul este și mai îngrijorător în vestul țării, unde Organizația Salvați Copiii a făcut recent o anchetă socială. Rezultatul este că unul din cinci copii din regiunea de vest are mama plecată la muncă în străinătate, iar lipsa îngrijirii și afecțiunii părintești are urmări din cele mai grave, atrage atenția președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Gabriela Alexandrescu: Copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate au un risc semnificativ mai mare de regres școlar, de a fi implicați în fenomene nedorite de violență școlară, de exemplu, absentism, abandon școlar sau consum de substanțe dăunătoare. Iar efectul psihologic asupra copilului este deosebit de grav. De multe ori am întâlnit copii cu anxietate, cu depresie, cu sentimente de însingurare, de abandon și multe care derivă de aici.

Realizator: Peste jumătate dintre copiii care au părinții plecați în străinătate nu îi vor revedea nici de sărbătorile de iarnă. Principala cauză este lipsa banilor pentru biletul către țară. Datele obținute de Organizația Salvați Copiii România arată că peste 21.000 de copii români au ambii părinți plecați peste hotare./RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI//gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie