Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 500 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România în ultima lună, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Sunt înregistrate 7.561 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.238 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a izbucnit conflictul. La sfârşitul lunii ianuarie, în România erau angajaţi 7.017 cetăţeni ucraineni, din care 5.649 au obţinut locul de muncă după declanşarea războiului din Ucraina. Cei mai mulţi dintre refugiaţi, 2.249, lucrează în Bucureşti, în timp ce în Bistriţa-Năsăud (nord-vest) sunt 493, în Timiş (vest) 422, iar în Argeş (sud) 409. Din punctul de vedere al domeniilor în care s-au angajat, 1.928 lucrează în industria prelucrătoare şi 885 în construcţii.

2) Guvernul României a aprobat suplimentarea cu 750.000 de lei (circa 150.000 de euro) a bugetului Ministerului de Interne pentru finanţarea cheltuielilor de cazare şi pentru masa acordată paramedicilor ucraineni care participă la cursurile de pregătire pentru acordarea primului ajutor calificat în centrele de formare din judeţele Mureş (centru) şi Bihor (nord-vest). Hotărârea prevede alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a acestei sume pentru instruirea personalului de specialitate din Ucraina pe linia acordării primului ajutor calificat.

Proiectul vizează pregătirea paramedicală a 197 de angajaţi ai Ministerului de Interne din Ucraina în cadrul unor cursuri organizate la Centrele de Pregătire a Paramedicilor din Oradea şi Târgu Mureş. Cheltuielile reprezentând cazarea, masa, transportul, diurna acestora se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

3) La Constanţa (sud-est) a fost prezentat proiectul „Solidaritate cu Ucraina: sprijin pentru educaţia copiilor ucraineni şi români”, implementat de World Vision România şi finanţat de Ministerul de Afaceri şi Comerţ din Noua Zeelandă. Country programme manager World Vision pentru Noua Zeelandă, Andy Robinson, a susţinut că donaţia făcută, de 700.000 de dolari, este atât a Guvernului, cât şi oamenilor obişnuiţi, impresionaţi de drama refugiaţilor şi de modul în care românii i-au primit pe aceştia. World Vision a adus mii de laptopuri în România, dintre care 500 la Constanţa.

 

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro