Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, Republica Moldova, care îngrijeşte copiii răniţi din zona de conflict din Ucraina, va primi din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii un transport umanitar în valoare de 200.000 de euro. Este vorba despre un lot de produse şi echipamente medicale spitaliceşti pentru secţia de Terapie intensivă, Anesteziologie şi blocul Prematuri din cadrul instituţiei, precum şi un transport umanitar cu produse de îngrijire pentru nou-născuţi, copii şi mame.

După începerea războiului din Ucraina, Institutul Mamei şi Copilului a oferit îngrijiri medicale copiilor refugiaţi, gravidelor şi mamelor. Până în prezent, au fost înregistrate 536 de cazuri tratate, peste 2.000 de consultaţii şi 60 de intervenţii chirurgicale efectuate la copiii refugiaţi din Ucraina. 101 femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici în siguranţă.

De la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, Salvaţi Copiii a acordat asistenţă umanitară pentru peste 247.400 de persoane, dintre care peste 133.800 de copii ucraineni şi peste 113.600 de adulţi (femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse), constând în alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte, pampers, cărucioare, jucării, pături şi alte produse de imediat ajutor, cartele telefonice ogratuite, suport emoţional, traducere şi consiliere informaţională – materiale de informare în limba ucraineană.

Echipele Salvaţi Copiii sunt prezente în 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în 5 Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în 3 tabere de refugiaţi coordonate de Inspectorat, în 3 puncte de staţionare, în 8 Hub-uri de Consiliere şi Servicii Integrate nou create de organizaţie în mai multe locaţii, în şcoli partenere. Totodată, au fost trimise două transporturi umanitare, cu 505.200 de produse igienico-sanitare pentru 42.000 de bebeluşi, copii de vârstă mică şi mame din Ucraina. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiaţi, gestionate de către Ministerul Muncii din Moldova. Salvaţi Copiii România a susţinut integrarea şcolară pentru 1.600 de copii prin organizarea de training-uri cu profesori, distribuirea de materiale didactice pentru activităţi extra-curriculare în şcolile cu cei mai mulţi copii refugiaţi înscrişi şi a distribuit 1.200 de ghiozdane echipate complet la începutul anului şcolar pentru toţi copiii refugiaţi încadraţi în şcolile primare, gimnaziale şi liceele din ţară.

 

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.