SEGA: “Plăcinta Dobrogeană” a devenit un produs protejat al României, nu al Bulgariei

 „Plăcinta Dobrogeană” va fi înregistrată ca Indicație Geografică Protejată (IGP) a României, nu a Bulgariei, a anunțat BTA.

Demersurile pentru recunoașterea europeană a acestui produs au început în 2017, iar în mai 2019 dosarul a fost transmis Comisiei Europene în sistemul electronic „eAmbrosia”. Cererea a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în februarie 2021, Bulgaria depunând ulterior o obiecție motivată. În iulie 2021, Comisia Europeană invită ambele părți la consultări, reamintește contextul disputei televiziunea Digi24.

Indicațiile geografice protejează produsele împotriva utilizării greșite sau imitării denumirii înregistrate și garantează clienților originea adevărată a produsului. Aceste reguli garantează faptul că toți producătorii din aria geografică respectivă au drepturi colective asupra produsului, cu condiția îndeplinirii anumitor cerințe, explică UE pe site-ul său oficial.

După aproape doi ani de „rezistență hotărâtă” a vecinilor săi de la sud de Dunăre, România și-a câștigat dreptul de IGP pentru „Plăcinta Dobrogeană”, transmite televiziunea română Digi 24. Acum, România va primi recunoașterea europeană prin înregistrarea produsului cu toate drepturile ce rezultă din aceasta pe o perioadă nelimitată de timp.

„Opoziţia Bulgariei se bazează pe istoria comună a regiunii Dobrogea, care include şi teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri se opun de aproape doi ani hotărât şi cu abnegație”, a declarat Ionuț Diaconeasa, consilier al Ministerului Agriculturii, pentru Agerpres. El a precizat că Bulgariei i se va acorda dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sud de județul Constanța și fără recunoaștere ca Indicație Geografică Protejată pe o perioadă de 10 ani, deși inițial a cerut 15 ani. De asemenea, vecinii bulgari nu vor putea exporta produsul cu o denumire tradusă în limba română ca „Plăcintă Dobrogeană”, a spus consilierul de la Ministerul Agriculturii.

Până în prezent, România are 10 produse recunoscute în cadrul schemelor europene de calitate, dintre care 9 sunt produse cu IGP. Este vorba de magiunul de prune de la Topoloveni, salamul de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, macrou de Dunăre afumat, cârnați de Pleșcoi, brânza Telemea de la Sibiu, cașcavalul de Saveni, salata de icre de știucă de la Tulcea, salata tradițională de icre de crap. Brânza „Telemea de la Ibănești” are denumire de origine protejată.

https://www.segabg.com/category-lyubopitno/dobrudzhanskata-banica-stana-zashtiten-produkt-na-rumuniya-ne-na-bulgariya

SEGA (Bulgaria), 6 martie 2023

Traducerea: Mirela Petrescu