În Ucraina continuă bătălia pentru Bahmut

În Ucraina continuă bătălia pentru Bahmut, cea mai lungă și una dintre cele mai sângeroase de când Rusia a invadat la scară largă. În Statele Unite, The New York Times scrie că în spatele sabotării conductelor Nord Stream ar fi un grup proucrainean.

Reporter: Mercenarii Grupului Wagner au capturat estul orașului Bahmut până la râul Bahmuta, a afirmat oligarhul rus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat astăzi, potrivit AFP. Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de experți americani, anunța încă de ieri că forțele ucrainene par să se fi retras din estul Bahmutului, dar nu există și o confirmare oficială de la Kiev. Armata ucraineană a anunțat însă ieri că a respins noi atacuri ale forțelor ruse în zona Bahmut, atât în orașul propriu-zis, cât și în sate din apropierea acestuia.

Tot ieri, Prigojin a criticat din nou armata pentru că nu le-ar furniza muniție mercenarilor săi. De data aceasta, Prigojin l-a numit chiar pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, spunând că nu l-a văzut în zona Bahmutului. Prigojin a spus și că forțele ucrainene de la Bahmut s-ar ridica la 20.000 de militari, informație care nu a fost confirmată și din alte surse. Reuters notează că, deși armata rusă a făcut unele progrese la Bahmut, acestea sunt nesemnificative, ceea ce înseamnă că ofensiva de iarnă a rușilor a fost un eșec.

Ucraina își pregătește propria ofensivă, care va avea loc în această primăvară. Între timp, The New York Times scrie că un grup proucrainean, care nu are însă legătură cu guvernul de la Kiev, ar fi sabotat conductele Nord Stream, avariate anul trecut de explozii submarine.

Ministrul german al apărării a atenționat însă că e prematur să se facă acuzații și a spus că sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv cea a unei operațiuni sub steag fals, menită să compromită Ucraina./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie