Revista presei internaționale – 8 martie

În Franța, bătălia pentru reforma pensiilor intră în linie dreaptă, potrivit presei internaționale. După două săptămâni de acalmie, manifestanții au ieșit din nou în stradă, răspunzând apelului sindicatelor, care au cerut „paralizarea Franței”, pentru a lupta împotriva reformei pensiilor, scrie Courrier International. Sute de mii de persoane au mărșăluit la Paris, o mobilizare mai mare decât în ​​zilele anterioare, cu școli închise, trenuri oprite, autostrăzi blocate, enumeră Le Monde. Peste 260 de demonstrații au fost planificate în toată Franța, relatează The New York Times. Mulți se întreabă dacă „ziua de marți marchează o mișcare care ar putea forța mâna guvernului sau un strigăt final de frustrare care va pluti încă puțin în aer, înainte de a dispărea odată cu implementarea reformelor președintelui Emmanuel Macron”, opinează ziarul american. Pentru moment, toate semnele indică o escaladare a mișcării, întrucât pozițiile par de neclintit, notează El Periodico de Catalunya. „Chiar dacă aceasta este cea mai puternică mobilizare după 2010, guvernul nu a făcut nicio concesie sindicatelor, menținând această reformă nepopulară, respinsă de 66% dintre francezi. În fața acestei lipse de dialog social, sindicatele își întăresc tonul, în special cu greve nelimitate sau acțiuni de blocare a economiei”, punctează ziarul spaniol. Manifestațiile confirmă că mișcarea socială nu slăbește, titrează El País, opinând că protestele probabil vor împovăra o bună parte din acest mandat al lui Macron.
În Ucraina, secretarul general al ONU, António Guterres, are programată o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, informează France24 și detaliază că agenda discuțiilor include tema prelungirii acordului pentru exportul cerealelor ucrainene. Acordul a permis exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale și, după ce a fost reînnoit la jumătatea lunii noiembrie, pentru lunile de iarnă, va expira pe 18 martie, amintește Ouest France. Între timp, într-un interviu acordat ziarului spaniol La Razon, ministrul Apărării de la Varşovia, Mariusz Błaszczak, consideră că Rusia s-a blocat în Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în Cecenia sau în Afganistan, astfel că acest război ar mai putea dura luni de zile. Ministrul polonez al Apărării a mai subliniat că asistența militară acordată Ucrainei și presiunea economică asupra Rusiei sunt cele mai eficiente forme de contracarare a acţiunilor invadatorilor. „Trebuie să sprijinim Ucraina, această națiune luptă și pentru libertatea noastră, pentru libertatea și valorile Europei”, a adăugat demnitarul polonez pentru La Razon. Totodată, la Washington, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a discuta despre nevoile pe termen scurt și perspectiva pe termen lung a sprijinului pentru Ucraina, consolidarea flancului estic al NATO, problemele de securitate energetică, răspunsul transatlantic la provocările Chinei, precum și despre pregătirile pentru viitorul Summit NATO de la Vilnius, a anunțat Radioteleviziunea publică lituaniană LRT. Cei doi oficiali s-au angajat să continue să impună Rusiei costuri economice importante, prin intermediul sancțiunilor, îndemnându-și aliații și partenerii să facă același lucru, adaugă Rosbalt.
Președintele chinez Xi Jinping și ministrul de Externe Qin Gang au condamnat politica urmată de Washington și aliații săi, notează presa intenațională. Beijingul avertizează că vor exista „consecințe catastrofale” dacă SUA vor continua să înăbușe China, titrează The Straits Times. Disputele dintre Beijing și Washington s-au înmulțit în ultimii ani, invocate fiind statutul Taiwanului, tensiunile din marea Chinei de Sud, dezechilibrul balanţei comerciale sau tratamentul aplicat musulmanilor uiguri, enumeră La Libre Belgique. Ambiţiile Beijingului în tehnologiile de vârf sunt ţinta unor restricţii tot mai mari din partea Washingtonului şi a aliaţilor săi, ceea ce determină companiile chineze să-şi sporească eforturile pentru a se lipsi de importuri cruciale, explică ziarul belgian. China şi Statele Unite duc o bătălie feroce în special pentru fabricarea componentelor electronice indispensabile funcţionării telefoanelor mobile, dar şi pentru echipamentele militare, adaugă La Libre Belgique. Totuși, Casa Albă nu vede nicio schimbare în relațiile dintre Statele Unite și China, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, ca răspuns la avertismentul ministrului chinez de Externe adresat Washingtonului de a-și schimba atitudinea numită „distorsionată”, scrie Reuters. „Dorim o competiție strategică cu Beijingul, nu un conflict. Ne propunem să concurăm și ne propunem să câștigăm această competiție cu China”, a declarat John Kirby, citat de Reuters.
Cu ocazia Adunării Generale a ONU pentru marcarea Zilei Internaționale a Femeii, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că ”în întreaga lume drepturile femeilor sunt abuzate, amenințate și încălcate”, notează Rai News. ”Egalitatea de gen este din ce în ce mai îndepărtată: dacă lucrurile nu se schimbă, mai avem nevoie de alţi 300 de ani”, a subliniat Guterres și a îndemnat la o ”acțiune colectivă” globală din partea guvernelor, a societății civile și a sectorului privat, completează Rai News. ”Un război tăcut împotriva femeilor’ – așa a fost definit fenomenul feminicidului de Institutul Mediteranean de Jurnalism de Investigație (MIIR) din Atena, într-un sondaj recent publicat în colaborare cu 17 publicaţii internaționale, menționează Il Sole24Ore. Din datele care reies din analiza europeană, cel mai mult impresionează amploarea luată de aceste crime după pandemie, în special în Grecia, care a avut cea mai mare creștere anuală a feminicidelor (+187,5%), dar şi în Slovenia, unde s-a înregistrat o creștere de 100% în 2020, subliniază ziarul italian. Comparând datele din perioada pandemiei cu cele din 2019, se observă că şi în Germania și Italia s-a înregistrat o creștere semnificativă a fenomenului, reține Il Sole24Ore./czaharia/atataru

(Cristina Zaharia – RADOR)