Un ziar italian își provoacă cititorii să ghicească ce articole au fost scrise de o Inteligență Artificială

Ziarul italian „Il Foglio” va publica din această săptămână articole jurnalistice scrise de instrumente de Inteligență Artificială (IA), fără a le dezvălui cititorilor care sunt textele create de mașini, a dezvăluit publicația. Inițiativa, care se va desfășura timp de 30 de zile, provoacă utilizatorii să detecteze informații nescrise de jurnaliști în schimbul abonamentelor gratuite la ziar și a sticlelor de șampanie care vor fi câştigate în fiecare weekend de către cei mai pricepuți cititori.
Scopul acestei campanii este de „a face cititorii conștienți de importanța menținerii unui echilibru între om și mașină în scrierea de știri. IA poate genera conținut de înaltă calitate, dar mai sunt provocări de depășit pentru a asigura acuratețea și veridicitatea informațiilor”, a detaliat conducerea ziarului.
IA este un domeniu al informaticii care se concentrează pe crearea de sisteme și programe care pot îndeplini sarcini care în mod normal ar necesita inteligența umană.
„Unii pot fi sceptici în ceea ce privește bazarea pe Inteligența Artificială pentru a scrie știri, dar această inițiativă poate fi o modalitate de a explora potențialul tehnologiei, stimulând discuțiile despre modul în care noile tehnologii transformă lumea jurnalismului”, au punctat jurnaliştii.
Totuşi, ei au recunoscut că „deși IA poate genera conținut standardizat și repetitiv, valoarea jurnaliștilor constă în capacitatea lor de a oferi o analiză aprofundată și o perspectivă unică a faptelor”.
În experimentul său, „Il Foglio” va folosi textele create de ChatGPT, un IA gratuit disponibil pe Internet capabil să genereze răspunsuri „coerente și relevante” la solicitările formulate de utilizatorii săi. (www.20minutos.es – 8 martie)/rcostea