Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Reprezentanții minorităților naționale vor beneficia de noi oportunități de învățare a limbii române, prin intermediul unui program național aprobat de Guvernul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Actualul program prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Sunt prevăzute acțiuni pentru extinderea mediului lingvistic de comunicare în limba română prin intermediul activităților extrașcolare (tabere educaționale, concursuri, ateliere, simpozioane didactice), dar și dezvoltarea unor programe speciale care permit îmbunătățirea competențelor lingvistice ale angajaților.

Programul include elemente noi, cum ar fi implementarea învățământului multilingv, care presupune predarea unor discipline nonlingvistice în limba română și în limba maternă, precum și certificarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române pentru populația adultă, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Prin intermediul Programului, circa 6.000 de cadre didactice și de conducere  vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române. Alte 13.000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale, inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4.000 de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.

2) Peste 5.500 de persoane au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ de la redeschiderea acestuia, pe 10 februarie, până pe 9 martie, potrivit datelor transmise de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani (nordul României).

Statisticile arată că în noul punct de la frontiera cu Ucraina au fost înregistrate 5.590 de intrări şi ieşiri de persoane şi peste 2.000 mijloace de transport. În ceea ce priveşte cetăţenii ucraineni, numărul de treceri a fost de 3.210, iar al mijloacelor de transport de 830. Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ-Diakivti, dintre România şi Ucraina, a devenit operaţional pe 10 februarie, la aproape 13 ani de la închiderea sa. Acesta a fost deschis în regim de trafic internaţional pietonal şi rutier, fără marfă, cu program de funcţionare permanent.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.