România a salutat adoptarea legii privind redenumirea limbii de stat a Republicii Moldova

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi nu poate fi verificat din alte surse media independente

Premierul român, Nicolae Ciucă, a salutat decizia Parlamentului Republicii Moldova de a modifica în legislație denumirea ‘limbii moldoveneşti’ în ‘limba română’. ‘Salutăm adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statut de limbă oficială… Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul ei european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin’, a scris premierul Ciucă pe reţelele de socializare. ‘Recunoaşterea adevărului istoric reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă dintre România şi Republica Moldova, a adăugat el.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a scris pe rețelele de socializare că adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statut de limbă oficială ‘are o semnificație simbolică profundă, întrucât restabilește adevărul științific privind denumirea limbii de stat a Republicii Moldova, confirmând statutul oficial al limbii române în Republicii Moldova. ‘De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova. De asemenea, adoptarea acestei legi demonstrează maturitatea societății moldovenești și angajamentul acesteia față de valorile pe care se bazează Uniunea Europeană’, a subliniat Țurcanu, menționând că ‘decizia Parlamentului Republicii Moldova va consolida și mai mult relațiile bilaterale speciale dintre Republica Moldova și România’.

Pe 16 martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală legea potrivit căreia sintagmele ‘limba moldovenească’, ‘limba oficială’, ‘limba de stat’ și ‘limba noastră’ vor fi înlocuite cu ‘limba română’ în absolut toată legislația din țara, inclusiv în Constituția Republicii Moldova. În favoarea adoptării legii s-au pronunţat 57 de parlamentari din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și un deputat independent. Adoptarea legii a provocat indignarea opoziției. Opoziţia a boicotat sesiunile parlamentare, în semn de protest față de adoptarea acestei legi, au anunţat deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, bloc de opoziție.

‘În semn de protest față de încălcarea gravă a Constituției de către deputații PAS, în ceea ce privește schimbarea denumirii limbii, prin prezenta îmi anunț neparticiparea la lucrările Parlamentului în semn de protest politic. Posibilitatea încetării protestului va fi examinată, după decizia Curții Constituționale’, a declarat, în acest context, ex-președintele Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin. După ce comuniștii și socialiștii au părăsit sala de ședințe, deputaţii Parlamentului au păstrat un moment de reculegere pentru toți cei care au luptat și au murit pentru independență și limba română în anii 80-90 ai secolului XX. ‘Să păstrăm un moment de reculegere pentru toți strămoșii noștri, care au aprins această torță în anii 80-90, iar noi am dus până la capăt această activitate (redenumirea ‘limbii moldoveneşti’ în ‘limba română’, în textul legilor – nota IF)’ , a declarat preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu.

Deputații opoziției au promis că vor contesta legea adoptată la Curtea Constituțională. Potrivit Constituției, modificările aduse Legii fundamentale pot fi aprobate cu ‘două treimi din voturile deputaților, nu mai devreme de șase luni de la înregistrarea proiectului de lege în cauză și doar prin luarea unei decizii favorabile a Curții Constituționale’.

Potrivit Legii fundamentale, ‘Constituția Republicii Moldova nu poate fi revizuită în perioada în care este instituită starea de urgență, starea de asediu sau legea marțiala’. Autorii proiectului de lege, reprezentați de un grup de deputați PAS, consideră că este vorba despre o ‘execuție tehnică’ a deciziilor Curții Constituționale și nu despre o modificare a Constituției. Anterior, Academia de Științe a Republicii Moldova a decretat că denumirea corectă a limbii de stat a Republici Moldova este ‘limba română’. Limba română este predată în toate școlile și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, din anul 1992./vdraguta/gpodea

www.interfax.ru – 17 martie