Vasili Nebenzia cere Occidentului să elimine obstacolele create în calea exportului de produse agricole din Rusia

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a adresat un apel, prin care solicită Occidentului să elimine pe parcursul următoarelor două luni obstacolele create în calea exportului de produse agricole din Rusia. Statele Unite, UE și Marea Britanie au la dispoziție 60 de zile pentru a ridica sancțiunile ce vizează întregul lanț de operațiuni cu alimente și îngrășăminte din Rusia, a declarat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU.

Rusia a prelungit recent cu 60 de zile ‘acordul privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră’. ‘Dacă Washington-ul, Bruxelles-ul și Londra sunt cu adevărat interesate să continue exportul de cereale din Ucraina, de-a lungul coridorului maritim umanitar creat, atunci au la dispoziție două luni, cu sprijinul ONU, pentru a retrage sancțiunile ce vizează întregul lanț al operațiunilor ce vizează exporturile producţiei agricole ruseşti. În caz contrar, nu ştim cum va funcționa conceptul pachetului creat de secretarul general al ONU în cadrul acordurilor de la Istanbul’, a declarat Nebenzia, vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Nebenzia a subliniat că Memorandumul dintre Federația Rusă și ONU privind promovarea îngrășămintelor și a produselor alimentare rusești pe piețele mondiale ‘efectiv nu funcționează’. ‘Această situație are un impact negativ nu asupra Rusiei (…), ci asupra ţărilor în curs de dezvoltare din lume’, a spus diplomatul rus. El a adăugat că pașii viitori privind extinderea ‘acordului privind cerealele’ ‘vor depinde de progresul înregistrat în soluţionarea problemelor identificate de Moscova’.

În plus, Vasili Nebenzia a specificat că, în cadrul Inițiativei privind exportul cerealelor prin porturile de la Marea Neagră, ‘doar aproximativ 3% din cereale au mers către cele mai sărace țări’. La rândul său, secretarul general adjunct al Organizației pentru Afaceri Umanitare, Martin Griffiths, a declarat că în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) au fost transportate peste 500.000 de tone de cereale ucrainene, în cadrul ‘acordului privind cereale’. ‘În cadrul Inițiativei privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, au fost exportate aproximativ 25 de milioane de tone de cereale şi alimente, începând din august 2022. PAM a reușit să livreze mai mult de jumătate de milion de tone de grâu în sprijinul operațiunilor umanitare din Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen’, a declarat Griffiths, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. El a menționat că ‘în momentul de faţă ONU, sub conducerea secretarului general António Guterres, face tot posibilul pentru extinderea Inițiativei privind exportul cerealelor prin porturile de la Marea Neagră’.

Potrivit lui Griffiths, ONU și șefa Conferinței pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) Rebecca Grynspan ‘depun toate eforturile pentru a promova pe deplin implementarea’ Memorandumului semnat între Rusia și ONU privind promovarea exporturilor de îngrășăminte și alimente rusești pe piețele mondiale. ‘Am făcut progrese semnificative, dar există în continuare obstacole, în special în ceea ce privește sistemele de plată. Mai sunt multe de făcut, iar eforturile noastre pentru a le depăși vor fi neîntrerupte. Este vital pentru securitatea alimentară globală ca ambele acorduri să continue să funcţioneze și să fie în totalitate implementate’, a subliniat Griffiths, secretarul general adjunct al Națiunilor Unite. ‘Acordul privind cerealele’ a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022, cu participarea ONU, Rusiei, Turciei și Ucrainei. Au fost semnate două documente – unul privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale prin trei porturi ucrainene (Ciornomorsk, Odesa și Iujne), precum și cel cu privire la eliminarea barierelor exportului de alimente și îngrășăminte rusești. Inițiativa a fost prelungită în luna noiembrie 2022, pentru 120 de zile. El expiră pe 18 martie.

Pe 13 martie, la Geneva au avut loc consultări pe tema prelungirii acordului privind cereale, cu participarea delegației interministeriale ruse, a subsecretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths și a secretarului general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Rebecca Grynspan. În urma consultărilor, viceministrul rus de externe, Serghei Verşinin, a declarat că Rusia nu are obiecții cu privire la prelungirea ‘acordului privind cerealele’, dar este de acord cu o prelungire doar pentru 60 de zile. ONU a luat act de poziția Federației Ruse./vdraguta/schelaru

www.interfax.ru – 18 martie