Bulgaria sprijină integrarea în UE a ţărilor din Balcanii de Vest (ministrul bulgar de externe)

Ministrul bulgar de externe, Nikolai Milkov, a participat la deschiderea celui de-al XVI-lea seminar internaţional „Şcoala de iarnă de diplomaţie”, organizat de Institutul Diplomatic din cadrul Ministerului de Externe pentru diplomaţi străini din UE, Europa de Sud-Est şi regiunea Mării Negre. „Problema privind integrarea europeană a Balcanilor de Vest este un proces care are importanţă directă pentru noi, deoarece acesta este mediul apropriat în care Bulgaria funcţionează şi îşi desfăşoară politica externă. Noi avem o poziţie de principiu, care este în favoarea şi în sprijinul integrării ţărilor din Balcanii de Vest şi este bine să fie realizată cât mai rapid, însă în acelaşi timp, în baza criteriilor stabilite şi a principiilor şi mecanismelor pe care UE le-a creat şi le-a confirmat în acest sens” – a subliniat Milkov.
Potrivit şefului diplomaţiei bulgare, trebuie să se precizeze că Bulgaria apără drepturile conaţionalilor săi din aceste state şi a persoanelor cu conştiinţă de sine bulgară şi care se simt bulgari. „Aceste lucruri nu contrastează cu obiectivul nostru de integrare rapidă a Balcanilor de Vest, dimpotrivă, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor de asociere, combaterea limbajului urii şi infracţiunilor dictate de ură sunt criterii pentru aderarea acestor ţări la UE şi acesta este un lucru pe care uniunea le recunoaşte” – a menţionat ministrul de externe.
Referitor la Republica Macedonia de Nord, ministrul Milkov a subliniat că Bulgaria are o poziţie clară, bazată pe ceea ce UE a decis referitor la ţara vecină, aşa-numita „propunere franceză”, sau europeană. Şeful diplomaţiei bulgare a subliniat că această propunere a fost adoptată de toate statele membre ale UE şi, de asemenea, de parlamentul de la Skopje. „Când vor îndeplini aceste condiţii, atunci calea lor spre aderare este deschisă” – a declarat Milkov./ddaniela/cvanatoru

www.dariknews.bg – 20 martie