PENTAPOSTAGMA: Se strânge lațul! UE și SUA înarmează Moldova și România

În contextul războiului din Ucraina și a vecinătății acestuia cu Transnistria rusească, s-a vorbit de multe ori despre riscul pe care îl are Moldova ca țară de a fi următoarea țintă a Moscovei, iar presa europeană a făcut referiri directe la încercările Kremlinului de a răsturna actualul guvern pro-occidental.

Reamintim că Moldova nu face parte din UE și NATO, la fel ca Ucraina, ceea ce o face o potențială țintă pentru Putin.

UE achiziționează și implementează un radar cu rază lungă în Moldova

Cu toate acestea, UE, înțelegând situația de mai sus, procedează la întărirea Forțelor Armate ale Moldovei, întrucât, potrivit presei din țara respectivă (https://radiomoldova.md/p/8180/eu-buys-radar-for-the-republic-of-moldova-after-russian-missiles-flew-over-its-airspace-several-times), urmează să aloce în acest scop 40 de milioane de euro. Publicația respectivă detaliază:

„O mare parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziționarea unui «radar mobil de supraveghere la sol cu ​​rază lungă» pentru a ajuta Moldova să își monitorizeze spațiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE din 13 martie, citat de EUObserver. Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare de luptă, camioane, echipamente de comunicații, precum și hardware și software împotriva atacurilor cibernetice. Suma va fi plătită «relativ rapid», au spus surse UE. Banii vor veni din Fondul European de Pace (EPF), un fond de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina. Managementul achizițiilor pentru Moldova va fi realizat din Estonia, prin Centrul de Investiții în Apărare. Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să-și consolideze forțele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE, potrivit sursei citate.

Statele Unite «și-ar putea crește angajamentul substanțial în 2023 la un nivel apropiat, dar sub» noua finanțare acordată de UE în valoare de 40 de milioane de euro, se arată în memorandum.

Pe de altă parte, Republica Moldova intenționează să achiziționeze «un sistem radar pentru supraveghere aeriană, pe lângă radarul propus ca parte a acestei măsuri de asistență», se arată în nota de informare. Achizițiile radarelor au loc după ce Rusia a lansat mai multe rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a atinge ținte din Ucraina în ultimele luni.

UE și SUA și-au dublat avertismentele că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova pentru a înlătura liderii pro-occidentali, care au solicitat să adere la UE anul trecut. Decizia privind alocarea fondurilor către Moldova este de așteptat să fie aprobată la începutul lunii aprilie”.

Însă nu doar Moldova este în pericol din cauza posibilei prelungiri a războiului din Ucraina, ci și România vecină, care, însă, face parte din NATO și, prin urmare, se bucură de scutul de protecție al Alianței. Cu toate acestea, SUA vând echipament militar către București, care își sporește astfel capacitățile militare.

SUA înarmează România

Potrivit unor surse oficiale din SUA (https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-m1278a1-heavy-gun-carriers-joint-light-tactical-vehicles-jltvs), „Departamentul de Stat a decis să aprobe o posibilă Vânzare Militară Străină către Guvernul României a nouăzeci și cinci (95) de vehicule Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs) și a echipamentelor aferente la un cost estimat de 104,0 milioane de dolari.

Agenția pentru Cooperare în Domeniul Apărării a predat certificarea necesară, notificând astăzi Congresul cu privire la această potențială vânzare. Guvernul României a solicitat achiziționarea a nouăzeci și cinci (95) de vehicule tactice ușoare suplimentare. Achiziția inițială a fost evaluată la 43,73 milioane USD și includea treizeci și patru (34) de vehicule Heavy Gun Carriers JLTV. Prin urmare, cu această achiziție, vom vorbi despre un total de o sută douăzeci și nouă (129) de M1278A1, incluzând VRC-104 și VRC-114 wireless.

Contractorii principali vor fi Oshkosh Corporation, Oshkosh, WI. și Oshkosh Defense, LLC, Oshkosh, WI. Nu sunt cunoscute acorduri de compensare propuse în legătură cu această potențială vânzare.”

M1280 JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) este un vehicul tactic ușor american modern. Primele prototipuri ale mașinii au fost construite în 2005, iar producția de serie mică a început în 2016. Propulsia este asigurată de un singur motor Gale Banks Engineering 866T de 6,6 litri. Viteza maximă este calculată la aproximativ 110 km/h. Vehiculul prezentat a fost dezvoltat de Oshkosh Defense pentru nevoile forțelor armate americane.

Se presupune că vehiculele JLTV (în diverse versiuni și variante) vor înlocui parțial vehiculele din ce în ce mai uzate din familia HUMVEE.

În comparație cu aceste vehicule, noua generație de vehicule americane oferă o protecție balistică mult mai bună, dar garantează și o sarcină utilă mai mare, având aceleași capacități sau chiar mai bune pentru conducerea pe drumuri și off-road.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7157924_sfiggei-o-kloios-ee-kai-ipa-exoplizoyn-moldabia-kai-roymania

Nota traducătorului: Conform unui articol despre propaganda rusă în Grecia, ziarul online I Efimerida include Pentapostagma printre site-urile care se revendică având ”sensibilități naționale” și ”respect pentru ortodoxie”, dar care promovează teme de propagandă rusă.

Traducerea: Carolina Ciulu