Descoperire a cercetătorilor israelieni în tratarea cancerului pancreatic

Mergem mai departe cu vești de la colegul nostru Dragoș Ciocîrlan. Cercetătorii israelieni au descoperit o abordare inovatoare în tratarea cancerului pancreatic prin inhibarea procesului de metastazare a tumorii.

Reporter: Cancerul pancreatic este considerat cel mai mortal dintre toate tipurile de cancer și doar câteva procente dintre pacienţi supraviețuiesc. În prezent nu există un tratament eficient pentru acest cancer, descoperit în general în stadiul metastatic.

Cercetătorii israelieni de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au făcut o descoperire inovatoare în tratarea cancerului pancreatic. Este posibilă inhibarea capacității metastatice a celulelor canceroase. Un progres în cercetarea cancerului pancreatic aduce speranță pentru gestionarea acestei boli deosebit de mortale. Un experiment efectuat pe șoareci a relevat că e posibilă eliminarea capacității metastatice a celulelor canceroase pancreatice prelevate de la pacienți.

Cercetătorii au comparat aproximativ 400 de tumori de cancer pancreatic în stadiu nemetastatic cu celule tumorale metastatice și au descoperit că modificările în procesare a moleculelor de ARN, nu modificările genetice ale ADN-ului, fac ca tumora să devină metastatică.

Cei doi cercetători israelieni au demonstrat că, prin utilizarea unui medicament care inhibă activitatea unui anumit grup de gene și care în prezent este utilizat pentru tratarea pacienților care au suferit transplant de organe, e posibilă întârzierea formării metastazelor cancerului pancreatic./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie