Radio România la 95 ani.

Dinu Săraru: “Am fost acuzat că am făcut o emisiune despre un poet reabilitat.”

de Octavian Silivestru

Venirea comuniștilor la putrere a însemnat și intrzicerea unor reprezentanți de seamă ai literaturi române. Cei mai norocoși au fost doar interziși.  Alți au fost închiși mulți ani. Unii au fost acuzați că în perioada intrbelică au fost apropiați de cercurile de dreapta (cum a fost Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Dinu Pillat sau Radu Gyr). Alții că au făcut parte din “guvernele burghezo – moșierești” (cazul lui Octavian Goga, care a fost prim-ministru în perioada 1937 – 1938). Nu s-a ținut cont că Octavian Goga a fost „poetul național” care a militat activ pentru unirea Transilvaniei cu România. De abia după moartea lui Stalin o parte din acești poeți au fost reabilitați, putând să publice sau să recite la Radio din opera lor – cazul lui Tudor Arghezi. O reevaluare a unor intelectuali de dreapta a avut loc și pe plan internațional. Așa s-a întâmplat cu poetul american Ezra Pound, care  în 1945 a fost arestat  pentru că în timpul războiului a difuzat propagandă fascistă la posturile de radio din Statele Unte. Considerat a fi nebun, Ezra Pound a fost închis într-un azil timp de 12 ani. A fost eliberat în 1958 și s-a stabilit în Italia. Considerându-l un mare poet contemporan, reabilitat pe plan internațional, Dinu Săraru – directorul emisiunilor culturale din Radioteleviziunea Română –  a făcut o emisiune dedicată lui Ezra Pound. Emisiunea, cu toate că a fost apreciată de intelectuali, a stârnit unele nemulțumiri. Și, cu prilejul unei ședințe cu mulți șefi, un coleg – Eugen Preda –  l-a criticat aspru, acuzându-l  că  a făcut o emisiune unui poet fascist. Cum a decurs acea ședință – povestește cel acuzat: Dinu Săraru

Foto: AGERPRES

„În Occident începuse să se vorbească de Ezra Pound, care fusese un  poet fascist  american, un foarte mare poet!  A avut această nefericită orientare ideologică în perioada hitleristă. Dar americanii l-au reabilitat. L-au reabilitat ṣi europenii. S-a revenit ṣi acum Ezra Pound e tradus în toate limbile lumii, peste tot… e una dintre marile voci poetice ale lumii moderne. Eu, fiind un om informat, pentru că am fost iscoditor toată viaṭa ṣi mi-a plăcut să fiu jurnalist, am aflat că a început  reintroducerea în circuit a lui Ezra Pound. Şi atunci am chemat pe cei care se ocupau de emisiunile de poezie la Televiziune ṣi le-am spus să facă o emisiune Ezra Pound, de 15  minute. Şi am făcut o primă emisiune în România… Ce se întâmplase cu Goga – era acelaṣi lucru. Poetul Goga… colaborase cu legionarii. S-a difuzat emisiunea ṣi am avut succes cu ea.

Cred că în ṭările socialiste am fost primul, cum am fost cu Maestrul ṣi Margareta  la Teatrul Mic … cu zece ani înaintea ruṣilor! Şi emisiunea a avut succes în cercurile intelectualilor. Exact în zilele alea a avut loc Consiliul Naṭional al Radioteleviziunii, care s-a ṭinut la Radio în sala superbă de la etajul șase …. o sală lungă, cu masă circulară… Acolo se ṭinea Consiliul Naṭional al Radioteleviziunii prezidat de Cornel Burtică.

Eugen Preda era directorul emisiunilor informative al Radioteleviziunii, deci ṣi pe Radio ṣi pe Televiziune. El se ocupa numai de radiojurnale ṣi telejurnale. Eu mă ocupam de tot ce era cultură la Radioteleviziune: teatru, film, producṭie,  promovare. Deci eram mai mare ca acoperire… Funcṭiile erau egale, de directori. Dar acoperirea mea era de ¾ din Radio ṣi a lui ¼, dar era sfertul fundamental, era informaṭie transmisă. Radiojurnalele, telejurnalele ṣi emisiunile social-educative erau tot la el. Şi s-a ridicat Preda în ṣedinṭă, al treilea după mine ṣi m-a făcut praf: că eu am acreditat pe postul de televiziune poezia unui scriitor fascist ṣi pune sub semnul întrebării orientarea politică a Televiziunii Naṭionale. Asta era emisiunea consacrată lui Ezra Pound. Că el e evreu [numele real Ernest Glotter] ṣi el s-a simṭit lezat. La ședință el a denunṭat [emisiunea] în nume propriu, ca director. Nu l-a pus cineva. Nu de la partid l-a pus cineva, că nu ṣtiau cine e Ezra Pound. El ṣtia! Sau a aflat, că nu era foarte cultivat, umanist vorbind. Era un jurnalist de expresie politrucă. Dar avea deschidere ṣi mai ales deschiderea asta după ’90 s-a manifestat pozitiv pentru Radio.

A înlemnit lumea! Consiliul Naṭional era făcut de vreo patruzeci de oameni, din toate ministerele, din toată ṭara, miniṣtri adjuncṭi, miniṣtri plini, directori generali, personalităṭi… Academia Română… În frunte era [Cornel] Burtică, al doilea om din partid  care, stând la Paris ca ambasador, ṣtia tot că era om deṣtept.  Şi m-am ridicat în picioare ca să dau explicaṭii de ce am introdus un fascist la postul de Televiziune Naṭională. Burtică  conducea ṣedinṭa și a fost ṣi el luat prin surprindere. El conducea Televiziunea, conducea Scânteia, conducea Radiodifuziunea, conducea Ministerul Culturii. Pe Eugen Preda  nu l-a pus nimeni. Ca să-l pună cineva, trebuia să fie  om de carte. În momentul ăla… câṭi oameni ṣtiau în România cine-i Ezra Pound? Cine la partid? Nimeni! Afară de Burtică… poate Ştefan Andrei să fi ṣtiut.  Burtică ṣi Andrei ṣtiau – aveau o cultură ṣi o informaṭie extraordinară!…

A fost toată lumea luată prin surprindere, inclusiv al doilea om din partid.  Şi m-am ridicat în picioare să dau explicaṭii. Am dat explicaṭia că în toată lumea [a fost reabilitat], ca ṣi în cazul lui Octavian Goga care e poet naṭional, chit că a fost colaborator al legionarilor.  Am explicat foarte clar ca să se înṭeleagă, într-o liniṣte de mormânt ṣi eu gâtuit. Am explicat tot. S-a închis discuṭia. A doua zi Glotter a fost destituit ṣi trimis simplu redactor la Direcṭia Emisiunilor Politice Informative (REPI) la Radio. El a făcut din Radio după ’90 una din tribunele europene, pentru că el a transmis în direct  războaiele din epocă. Primul din lume! În transmisie directă, ceea ce nu pot să neg… Avea alt “spate” însă; dar ṣi atunci avea un  “spate” puternic. Pe Preda, Brucan l-a pus directorul Radioteleviziunii. Nu l-a pus  Iliescu. Brucan, care-l conducea ṣi pe Iliescu. Aṣa a fost Preda instalat [director general].  Ne-am  împăcat după aia. A fost o lovitură sub centură pe care nu mi-a dat-o nimeni în halul ăsta! Îmi amintesc că  într-o seară la mine la masă am avut o discuṭie:  “Cum ai putut să faci o asemenea nemernicie?” Și el:  “E, a fost epoca…”  De asta eu n-am putut să-i mai spun niciodată Preda, pentru că eu l-am văzut ṣi cu decoraṭiile sovietice pe piept. Cine era mai ṭanṭoṣ ca el ṣi ca Tică Brateṣ?! Eu, când l-am văzut pe Tică Brateṣ la Televiziune, unde n-avea voie să intre (…) vorbind în numele Revoluṭiei, mi-am dat seama că e o chestie sovietică!”

[Interviu realizat de Octavian Silivestru, 2012]