Șoferii condamnați definitiv pentru uciderea unei persoane nu vor mai putea conduce un vehicul timp de cinci ani

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Șoferii condamnați definitiv pentru uciderea unei persoane nu vor mai putea conduce un vehicul timp de cinci ani de la executarea pedepsei, se precizează într-un articol al Codului Rutier adoptat de Senat. O altă modificare prevede închisoarea obligatorie pentru șoferii care au consumat băuturi alcoolice sau droguri și care produc accidente soldate cu victime. Alina Stănuță are detalii.
Reporter: Este o creștere de 10 ori a perioadei de interdicție pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele, a precizat inițiatorul acestui amendament de modificare a Codului Rutier, social-democratul Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc: Ai o pedeapsă pentru ucidere din culpă, execuția – pedeapsa cu suspendare, de cele mai multe ori, și la șase luni de zile de la considerarea că ai executat, în cazul suspendării, poți să te duci să te prezinți la poliție pentru a obține un nou permis de conducere. Nu cred că societatea dorește acest lucru.
Reporter: El a adăugat că articolul vine în completarea proiectului cunoscut sub denumirea de Legea „Anastasia”, provenită de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe un nedorit loc 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum. O altă modificare a legii, privind circulația pe drumurile publice prevede că depășirea vitezei legale cu mai mult de 100km/h se sancționează cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile și majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile, în cazul săvârșirii unor fapte similare. Forma finală a documentului va fi adoptată prin vot de Camera Deputaților./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 martie)