Context

Într-o zi de 27 martie 1963 se năștea în Knoxville, Tennessee, SUA, Quentin Tarantino, singurul copil al cuplului Connie McHugh și Tony Tarantino. Cei doi au divorțat nu la mult timp după ce au devenit părinți. Copilul a fost botezat Quentin, după un personaj dintr-un serial de televiziune (Gunsmoke), fierarul Quint, interpretat de Burt Reynolds. La vârsta de doi ani, mama singură a viitorului cineast s-a mutat cu el în South Bay, zonă din sudul Los Angeles, unde avea să locuiască douăzeci de ani. Locul respective era combinația unei game largi de influențe cinematografice și cultură pop. De exemplu, filmele cu arte marțiale erau preferate în cartierele de negri chiar mult timp după ce epoca kung fu apusese în alte părti. Tarantino le-a urmărit până târziu, în anii 70.

În liceu a luat lecții de actorie, însă a renunțat la studii la numai 15 ani. A mers apoi la James Best Theater Company, însă nici aici nu a stat mai mult de doi ani. Ca să se întrețină, s-a angajat într-un magazin de închiriat casete video, unde a lucrat timp de cinci ani. La 22 de ani a găsit un al doilea cămin în Arhivele Video din Manhattan Beach, unde cunoștințele sale vaste despre filmele vechi i-au fost în cele din urmă de folos. Cu colaboratorii Roger Avery și Jerry Martinez, Tarantino a transformat Arhivele Video într-o scoală de film improvizată. A început să scrie pentru scenele practice la cursurile sale de actorie. Tarantino s-a schimbat în momentul în care l-a cunoscut la o petrecere la Hollywood pe producătorul Lawrence Bender, care l-a încurajat să scrie un scenariu de film. Prima sa tentativă nu a fost una prea reușită, iar scenariul nu a fost publicat niciodată.

În 1987 a apărut în rolul unui imitator al lui Elvis în „Sophia’s Wedding: Part 1” – un episod din serialul tv The Golden Girls. Tarantino a scris și a regizat primul său film în 1987 – „My Best Friend’s Birthday”.

 

Filmul care îl consacră

Filmul care i-a schimbat destinul a fost „Reservoir Dogs”, pe care l-a regizat în 1992. Dogs a fost scris initial pentru a fi cel mai mic proiect imaginabil: o poveste a unui jaf în care furtul nu apare în film, pagini întregi de dialog necesitând un singur decor. S-a conceput ca un film super-ieftin de 16 mm cu Tarantino și prietenii lui de la Arhivele Video interpretând toate rolurile. Din fericire, un producător în devenire, Lawrence Bender, a citit si a fost impresionat de scenariul pentru Dogs. L-a rugat pe Tarantino să îi acorde o lună pentru a încerca să îl transforme într-un „film real”. Bender a dat scenariul actorului Harvey Keitel, iar entuziasmul lui Keitel a atras mai multi actori buni și, în cele din urmă, un buget decent de producție. Filmat în mai puțin de o lună în locații din Los Angeles, cu o echipă care a ajuns să îi includă pe Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth, Laurence Tierney, Chris Penn și Tarantino însuși, pe lângă Keitel, Dogs a avut un succes fenomenal, mai întâi la Festivalul de Film din Sundance și apoi în toată lumea.

În 1993 a apărut ”True Romance”, după un scenariu scris de Tarantino, cu Val Kilmer, Christian Slater și Gary Oldman în rolurile principale. Anul următor a scris scenariul pentru „Natural Born Killers”. Următoarea sa “lovitură” a fost ”Pulp Fiction”, pentru care a scris scenariul. Lansat în 1994, filmul a primit șapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun regizor, cel mai bun actor principal și secundar (John Travolta și Samuel L. Jackson), cea mai bună actriță în rol secundar (Uma Thurmann). A câștigat doar la categoria cel mai bun scenariu original.

În 1996, a scris scenariul și a jucat în filmul lui Robert Rodriguez „From Dusk till Dawn”, iar apoi a regizat Jackie Brown. A urmat „Kill Bill: Vol.1”, lansat în 2003, cu Uma Thurman în rolul principal. Filmul a avut un succes atât de mare, încă anul următor a apărut „Kill Bill: Vol.2”.

În 2004, a fost numit președinte al juriului la Festivalul de Film de la Cannes, iar anul următor a colaborat cu Robert Rodriguez pentru filmul neo-noir Sin City. Au urmat apoi doua blockbustere – „Inglourious Basterds” în 2009 și „Django Unchained” în 2012, filmele lui Tarantino cu cele mai mari încasări la box office. „Django Unchained” a primit opt nominalizări la Oscar. Revelație a anilor `90, adulat și contestat deopotrivă, Tarantino reușește să impună, prin doar două filme și câteva scenarii, un cinematograf conceput după o logică spațială și temporală proprie, în care violența se îmbină cu umorul.

Ar mai fi de notat că îndrăgitul Quentin Tarantino a ales o melodie a faimosului naist, Gheorghe Zamfir pentru soundtrack-ul filmului „Kill Bill Vol. I”, numită „The Lonely Shepherd”.

Regizorul a fost răsplătit pentru filmele sale cu steaua de la poziția 6927 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. Filmul său, „Once Upon a Time in Hollywood” – 2019, a cucerit Globuri de aur la categoriile: Cel mai bun film musical / comedie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol secundar, Brad Pitt.

 

O viață privată controversată

Reputația lui Quentin Tarantino a avut de suferit după ce Uma Thurman l-a acuzat de neglijență pe platourile de filmare. Regizorul ar fi forțat-o să conducă în condiții de maximă nesiguranță o mașină care urma să facă un accident, punându-i viața în mare pericol. Tarantino a prezentat scuze, spunând că acesta este cel mai mare regret din viața lui. Tabloidele au scris și despre un episod violent cu Uma Thurman. Și Diana Kruger ar fi avut parte de o scenă violență cu Tarantino la filmările ”Inglourious Basterds”. Apoi fanii au fost furioși când au aflat că Tarantino i-a luat apărarea (într-o înregistrare audio) regizorului Roman Polanski, care a agresat sexual o fată de 13 ani în 1977, spunând că aceasta “și-a cerut-o” și că nu se poate considera viol în acest caz. Ulterior, Tarantino a prezentat scuze victimei. Desi părea un celibatar convins, în 2017, Quentin Tarantino și-a anunțat logodna cu Daniella Pick, o cântăreață de origine israeliană. Cei doi s-au cunoscut în 2009, pe când Tarantino a fost în Israel să își promoveze filmul „Inglourious Basterds”. Cei doi s-au căsătorit în 2018.

În 2021 Tarantino a debuta ca romancier cu „A fost odată la Hollywood”, rescriind și îmbogățind povestea fascinantă din film. În săptămâna când a fost lansat, romanul lui Tarantino a intrat direct pe primul loc în New York Times Bestsellers List și în topul vânzărilor de pe Amazon.

Quentin Tarantino a marcat istoria cinematografiei cu filmele sale epice și a excelat în Cetatea Filmului ca regizor, actor, producător sau scenarist.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Quentin-Tarantino

https://m.cinemagia.ro/actori/quentin-tarantino-1953/biografie/