Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, se află în Ucraina

Siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie nu poate fi garantată atât timp cât forţele ruse continuă să o ocupe, a avertizat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

El s-a deplasat ieri în regiunea Zaporojie, aceasta fiind cea de-a treia vizită a sa în zona frontului în doar o săptămână.

Reporter: Cătălin Gomboş – A ţine o centrală nucleară ostatică pentru mai mult de un an este, cu siguranţă, cel mai rău lucru care s-a întâmplat în istoria energiei nucleare din Europa şi din lume, a afirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său televizat zilnic.

Cu doar câteva ore înainte, preşedintele ucrainean se întâlnise la hidrocentrala Dnipro, aflată la nord-est de centrala de la Zaporojie, cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Acesta se află în Ucraina unde va vizita din nou centrala de la Zaporojie, care e cea mai mare din Europa şi a fost ocupată de armata rusă la începutul războiului.

Tiruri de artilerie înregistrate în ultimul an în zona centralei, dar şi deconectarea acesteia de la reţeaua electrică în mai multe rânduri, din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurii ucrainene, au dat naştere la îngrijorări că s-ar putea produce un accident nuclear.

Rafael Grossi a cerut ca în jurul centralei să fie creată o zonă de securitate, dar Volodimir Zelenski i-a transmis ieri că nicio măsură nu va fi eficientă cât timp Rusia nu îşi retrage trupele de la centrală. Regiunea Zaporojie, unde se află aceasta, a fost anexată ilegal de ruşi toamna trecută.

Zelenski s-a întâlnit ieri şi cu militari ucraineni, în cea de-a treia vizită pe care a făcut-o în zona frontului în mai puţin de o săptămână. Rusia, a cărei ofensivă de iarnă pare să îşi fi pierdut suflul fără să fi atins vreun obiectiv semnificativ, se concentrează acum pe oraşul Avdiika, din est, în timp ce atacurile de la Bahmut, deşi continuă, şi-au pierdut din intensitate, transmite Reuters./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie