Grigore Manolescu, un actor strălucit la final de secol XIX

Context

A trăit doar 35 de ani, dar se spune despre el că a trecut ca un fulger prin lumea teatrului românesc. Grigore Manolescu are numele înscris în galeria artiștilor geniali, atât prin interpretările memorabile de pe scenele din București, Iași, Viena și alte orașe europene, cât datorită traducerilor din dramaturgia internațională și adaptările după diverse opere.

Viața și cariera

Într-o zi de 29 martie 1857, se năștea la București, într-o familie de boieri, Grigore Manolescu. A fost un descendent al familiei Bolintineanu. Tatăl său i-a interzis să urmeze cariera actoricească, astfel încât tânărul Grigore a fost nevoit să părăsească casa părintească. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică şi Declamaţie din Bucureşti, urcând pe scenă foarte tânăr, la numai 16 ani, alături de Matei Millo. A debutat pe scenă în comedia „Poetul romantic”, pe scena Sălii Dacia, la Hanul lui Manuc.  Dăruirea sa a fost apreciată și de cei mai exigenți profesori, iar sârguința i-a fost răsplătită de Casa Regală a României cu o bursă de studiu la Paris.

Astfel, în 1879, Manolescu pleacă la Paris, unde studiază alături de profesorul Arsène Louis Delaunay.

A învățat şi a jucat pe scenă alături de viitoarea sa soţie, celebra actriţă Aristizza Romanescu, precum şi alături de alte nume sonore ale teatrului, cum ar fi Sarah Bernhardt.

Întors în țară, Grigore Manolescu a fost invitat să inaugureze scena Castelului Peleș. După acel eveniment, artistul a devenit un invitat obișnuit al Reginei Carmen Sylva, fiind primit ca un membru al familiei la reședința de vară de la Sinaia.

Interpretarea genială a personajului Hamlet l-a consacrat drept etalon național, acesta fiind un rol de referință. Piesa l-a marcat și era în atenția sa încă de când era pe băncile Conservatorului. Traducerea lucrării dramatice într-o vorbire firească, ușor de memorat și recitat, a fost o provocare pe care a dus-o la bun sfârșit. Excelând în interpretarea rolului care reda lupta interioară a Prințului Danemarcei, actorul a intrat în istoria teatrului românesc.

„Manolescu, prin voința și geniul său neîntrecut, a luptat să rădice teatrul românesc la un nivel artistic superior, căutând ca dânsul să fie un exemplu de perfecțiune.” (Octav Minar – ”Artistul Reginei”.)

A jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind director de scenă, începând cu 1882.  Din 1888, a îndeplinit aceeaşi funcţie în cadrul Teatrului Naţional din Iaşi. Printre celelalte roluri însemnate ale lui Manolescu se numără Răzvan în „Răzvan şi Vidra” de Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Ion în „Năpasta” de Caragiale, Ruy Blas din piesa cu acelaşi nume de Victor Hugo şi Richard din „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw.

Bolnav de cancer, actorul a murit, la numai 35 de ani, în 1892.

Autor: Alexandru Balaci 

Bibliografie 

Calendar Rador

A fi sau a nu fi – Grigore Manolescu

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Grigore_Manolescu

RADOR – 28 MARTIE