Criză de medicamente în spitale şi farmacii

Este criză de medicamente în spitale şi farmacii. Lipsesc pastile care tratează afecţiuni foarte importante. Este vorba despre substanţele folosite pentru bolile de inimă, unele antibiotice, sau chiar cele oncologice.

Criza este provocată, spun producătorii, de preţul mic pe care îl au aceste medicamente, care de multe ori nu acoperă costurile de producţie. Mai multe aflăm din reportajul corespondentului RRA din judeţul Mehedinţi, Mihai Bădescu.

Reporter: Din farmaciile din Mehedinți lipsesc medicamente care tratează boli foarte grave.

-: Aceste medicamente le caut de două luni pe la majoritatea farmaciilor. O zi dacă nu le am, doua zi mor.

Adelina Stoican: Pornind de la antibiotice, aici intră și suspensiile pentru copilașii, până la antitermice, apoi clasele de medicamente pentru cronici, produsele pentru tuberculoză, o serie de produse pentru hipertensiunea arterială, produsele de pe programe: cum ar fi produsele pentru cancer.

Reporter: Adelina Stoican, farmacist. Medicamente importante nu sunt nici în spitale, iar cauzele sunt multiple.

Elena Bălăloi, purtător de cuvânt: Este un medicament tuberculostatic care nu se găsește, un medicament care este atât de primă linie în tratamentul tuberculozei, cât și pentru prevenție, atât pentru copii, cât și pentru adulți. De două luni avem pacienți în așteptare, pacienți care pot să pună probleme, să se complice boala.

Adelina Stoican: Noi avem cel mai mic preț din Uniunea Europeană pentru medicamente și asta ne face țară target pentru exportul paralel. Cea de a doua cauză este că substanța activă se produce în piețele din Asia și ei nu au mai exportat la fel de mult, nu au mai produs la fel de mult, și prețul pe piață a substanței active a crescut, pe de altă parte noi nu avem producție internă de medicamente.

Reporter: Adelina Stoican. Din cauza prețului mic de la noi chiar și producătorii autohtoni preferă să exporte medicamentele./ctuluc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 martie