Oficialităţile europene intenţionează să digitalizeze procedurile privind obţinerea vizelor Schengen

Oficialităţile europene intenţionează să digitalizeze procedurile privind obţinerea vizelor Schengen.

Concret, propunerea Consiliului European este de a înlocui viza sub formă de autocolant cu una digitală obţinută online. Tot astăzi, reprezentanţii statelor membre au dat mandat Consiliului pentru a negocia şi noua legislaţie care înlesneşte accesul autorităţilor naţionale la informaţiile financiare. Prevederile au ca ţintă combaterea acţiunilor de spalare a banilor sau cele privind finanţarea terorismului – precizează corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu.

Reporter: Oficialii Consiliului spun că digitalizarea procesului de obținere a avizelor elimină deplasările pentru depunerea sau obținerea vizelor și, în același timp, crește nivelul de securitate în spațiul Schengen. Conform reglementărilor propuse, la nivelul european va fi creată o platformă unică online pentru toate cererile de viză Schengen.

Pe această platformă, solicitanții vor putea să introducă toate datele relevante, să încarce copii electronice ale documentelor și să își plătească taxele de viză. Prezentarea personală la consulat va fi necesară numai pentru solicitanții care depun pentru prima dată cereri, pentru persoanele ale căror date biometrice nu mai sunt valabile și pentru persoanele care dețin un nou document de călătorie.

De asemenea, spun oficialii europeni, viza digitală sub forma unui cod de bare 2D, semnat criptografic, va pune capăt riscului de falsificare sau furt, risc ce este prezent în forma actuală de autocolant. Propunerea Comisiei Europene, trecută prin filtrul Consiliului, va fi înaintată Parlamentului European pentru negocierea finală./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie