Forțele de operațiuni speciale din SUA, Marea Britanie și România desfășoară exerciții militare în Moldova

 

TVPWORLD (Polonia), 28 martie 2023 – Au început manevrele comune ale forțelor de operațiuni speciale ale SUA, Marea Britanie, România și Republica Moldova, a anunțat Ministerul Apărării din Republica Moldova, cerându-le cetățenilor să evite speculațiile cu privire la motivele deplasării echipamentelor militare în țară.

„Exercițiile se vor desfășura în centrele de pregătire ale armatei, în perioada 27 martie – 7 aprilie, și au ca scop antrenamentul comun și schimbul de experiență între soldații forțelor speciale moldove, române, americane și britanice, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Republica Moldova.

S-a raportat că forțele speciale din patru țări vor desfășura exerciții avansate de tragere de luptă și exerciții de parașutism în cadrul programului Combined Exchange Training (JCET-2023).

Ministerul Apărării din Republica Moldova a subliniat că echipamentele militare vor fi transportate în timpul exercițiilor către centrele de antrenament ale armatei moldove pentru manevre și le-a cerut cetățenilor să evite speculațiile cu privire la motivul acestei mișcări.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a subliniat într-un interviu publicat sâmbătă, citat de agenția Moldpres, că situația la granița cu Republica Moldova este tensionată din cauza invaziei ruse în curs de desfășurare în Ucraina, dar în prezent nu există riscul unui atac rusesc direct în Moldova. Nosatîi a adăugat că țara sa „folosește toate instrumentele diplomatice pentru a-și consolida capacitățile de apărare, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeană”.

 

Exercițiile „Sea Shield 23” în România

Trupele NATO desfășoară exerciții și pe litoralul românesc al Mării Negre, aproape de granița cu Ucraina.

Forțele navale au practicat evacuarea civililor din zonele de coastă din Delta Dunării, cea mai apropiată regiune de granița cu Ucraina.

Exercițiile din România și Moldova fac parte din exercițiile „Sea Shield 23”, care implică 3.400 de soldați din țări din întreaga alianță NATO, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie. Exercițiile urmează să continue până pe 4 aprilie.

Sursa: PAP, Reuters

Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/fmatei