Un discurs al Papei Francisc va fi trimis în spațiu de o rachetă de la SpaceX

O carte digitală miniaturizată care conține un mesaj de speranță transmis de Papa Francisc în 2020, în plină pandemie de Covid-19, va fi trimisă în spațiu. Vaticanul a prezentat proiectul luni. Această „nanocarte” va fi pusă pe orbită la o altitudine de 525 km de o rachetă SpaceX Falcon 9 care va decola pe 10 iunie de la Vandenberg Air Force Base, California, a anunțat Sfântul Scaun la o conferință de presă la Roma.
Partea electronică microgravată de abia 2 mm va fi îmbarcată pe un satelit dreptunghiular de aproximativ treizeci de centimetri (un „CubeSat”) echipat cu panouri solare și proiectat de elevii Școlii Politehnice din Torino (Italia). Acesta va conține un discurs rostit de Papa Francisc pe 27 martie 2020, în plină pandemie. În acea zi, singur într-o Piața Sfântului Petru pustie și măturată de ploaie, șeful Bisericii Catolice a îndemnat lumea „înfricoșată și pierdută” să-și revizuiască prioritățile.
Botezat „Spei Satelles” („satelitul speranței”, în latină), proiectul – al cărui buget nu a fost precizat – este realizat în comun de Vatican, Agenția Spațială Italiană și diverse institute italiene. Obiectivul acestei colaborări este de a trimite acest discurs „dincolo de granițele terestre pentru a ajunge din spațiu la cât mai multe femei și bărbați de pe planeta noastră în dificultate”, a explicat președintele Agenției Spațiale Italiane, Giorgio Saccoccia.
În octombrie 2017, papa argentinian a vorbit în direct prin videoconferință cu astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), o inițiativă condusă deja de predecesorul său Benedict al XVI-lea. (www.20minutes.fr – 28 martie)/rcostea