Guvernul a adoptat pachetul de legi ale educaţiei

Noile legi ale educației au fost aprobate ieri de guvern și vor fi trimise spre dezbatere și adoptare parlamentului. În proiect a fost menținută prevederea potrivit căreia, pe lângă Evaluarea Națională, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru 60% dintre locuri. De asemenea, Bacalaureatul va cuprinde o probă în plus, de la profilul opus celui studiat de elevi.
Reporter: Andrei Șerban – Noile legi ale educației au la bază proiectul „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, iar pentru aplicarea reformelor din aceste legi vor fi alocate peste 3 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin legea învățământului superior se dorește combaterea abandonului universitar și sprijinirea cooperării europene a universităților din România.
Legea învățământului preuniversitar urmărește în principal reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, iar elevul să fie în centrul procesului educațional, după cum a explicat ministrul de resort, Ligia Deca.
Ligia Deca: Centrarea sistemului educațional pe elev, stimularea potențialului pe care fiecare copil îl are și acompanierea potențialului de la educație timpurie până la maturitate, până la învățarea adulților. Ne referim și la deziderate care țin de creșterea calității și creșterea nivelului de alfabetizare funcțională. Ne referim, sigur că da, și la creșterea echității, reducerea abandonului școlar, tot ceea ce ține de desegregare și de includerea copiilor diferiți, din medii diferite, cu particularități diferite în școli, în așa fel încât să putem beneficia de acest potențial minunat pe care copiii români îl au./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 30 martie)