Sherban Lupu si Viniciu Moroianu – recital si autografe la Ateneul Roman

Duminică, 2 aprilie, publicul este invitat la Ateneul Român, unde, începând cu ora 19:00, va avea loc un recital cameral susținut de doi reputați artiști români, apreciați în întreaga lume: violonistul Sherban Lupu și pianistul Viniciu Moroianu.
La finalul recitalului – cuprinzând lucrări dedicate viorii și pianului de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy și César Franck, Editura Casa Radio a organizat o sesiune de autografe acordate de cei doi interpreți pe compact-discurile Sherban Lupu – Impressions. Debussy, Ysaÿe, Paganini, Enescu, respectiv Dinu Lipatti – Compozitor. Înregistrări din Arhiva Radio România, ambele apărute în colecţia Maestro a editurii.
Sesiunea de autografe va avea loc chiar pe scena Ateneului, cele două albume fiind disponibile la standul Editurii Casa Radio din foaierul Ateneului Român.
Unul dintre cei mai fervenți promotori ai muzicii lui George Enescu, violonistul Sherban Lupu este protagonistul albumului Impressions (2021) ce propune patru compozitori importanți pentru repertoriul dedicat viorii. Materialul discografic propus este compus din trei opusuri de secol XX – semnate Debussy, Ysaÿe și Enescu, cărora li se alătură trei dintre Capriciile op. 1 ale lui Paganini, compozitorul-virtuoz, renumit pentru dificultatea tehnică a lucrărilor sale. Instrumentist de marcă, pedagog și cercetător al fondului repertorial violonistic neexploatat, președinte al Societății George Enescu din SUA, profesor emerit al Universității din Illinois, Sherban Lupu impresionează prin veleitățile sale artistice, recunoscute la nivel internaţional prin numeroase premii și distincții, toate recomandându-l pe artist ca pe un maestru al viorii.
Albumul consacrat lui Dinu Lipatti a marcat, la data apariției sale – anul 2017, împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui muzician român supranumit, de Paul Dukas, „al doilea Enescu”. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creaţia lui Dinu Lipatti, primele două, datate 1943, avându-l ca interpret chiar pe autor: Sonatina pentru mâna stângă şi Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) şi suita simfonică Şătrarii (în varianta Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Horia Andreescu). Pianistul Viniciu Moroianu și-a dedicat o bună parte din prodigioasa sa carieră cercetării și promovării artei componistice și interpretative a lui Dinu Lipatti. Sunt martori teza sa de doctorat (2005) – Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti și Premiul Fundației Dinu Lipatti din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.

RADOR – 30 martie