Facturile pentru gaze şi energie electrică vor cuprinde mai multe informaţii

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – De mâine, facturile pentru gaze naturale și energie electrică vor cuprinde mult mai multe detalii ca până acum. Potrivit noilor reglementări europene în vigoare, care trebuie respectate, facturile vor cuprinde și informații legate de costuri, transport și furnizare. Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, spune însă că în acest mod facturile vor fi complicate inutil:
Laurenţiu Urluescu: Sunt multe informații care nu știm cât de utile ar fi tuturor consumatorilor şi noi considerăm că aceste informații ar fi suficient să fie puse în platforma de clienți, în așa fel încât să nu fie trecute în toate facturile. De ce asta? Fiindcă estimăm ca o factură la trei-patru pagini, cât este acum, să ajungă undeva la șase-opt pagini. Cel puțin pentru clienții casnici, cu cât mai multă informaţie nu o înţeleg, cu atât mai mult o să li să pară ceva ciudat, şi o să-şi pună întrebări, şi o să creadă că nu este ceva în regulă cu factura.
Realizator: Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy Bege, a precizat într-o conferință că s-au făcut eforturi ca prima pagină să rămână într-o formă simplificată, pentru că restul detaliilor să apară în zona de anexe:
Zoltan Nagy Bege: Toate acele elemente care apar ca informații obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv energie electrică, nu sunt invențiile noastre; toate apar în directivele europene și directiva spune că sunt obligatorii să fie incluse în factură. Noi am făcut doar o selecție și ne-am străduit ca prima pagină a facturii să fie simplificată și să obligăm furnizorii să pună pe prima pagină strict niște elemente necesare pentru client – pentru a se identifica, pentru a ști cât are de plătit, când are de plătit și pentru ce plătește și unde se poate adresa în momentul în care are vreo problemă cu factura./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)