Activiștii de mediu au aruncat lichid negru în fântâna Barcaccia din Piața Spaniei, la Roma

Activiștilor pentru climă din „Ultima Generație” au luat în vizor fântâna Barcaccia din Piața Spaniei, la Roma, pe care au umplut-o cu un lichid negru.
Trei persoane au tvărsat lichid pe bază de cărbune vegetal în căzile fântânii, care este simbolul Pieței Spaniei. „Dacă vă deranjează să vedeți această apă neagră – afirmă – este pentru că, la fel ca noi, recunoașteți cât de prețios este ceea ce pierdem. Toate rapoartele oficiale, chiar și cele din surse guvernamentale, denunță că politicile guvernelor sunt insuficiente pentru a limita supraîncălzirea globală până la 1,5°C și, în schimb, ne conduc direct către o creștere catastrofală de cel puțin 2,5°C. Aceasta înseamnă că evenimentele extreme vor face pământurile noastre nelocuibile. Înseamnă că deșertificarea și seceta vor crește vertiginos, provocând migrații necontrolate. Înseamnă că vor intra în colaps toate echilibrele noastre, economice și sociale. Există o singură cale de a reduce această cursă spre sinuciderea colectivă: întreruperea emisiilor legate de combustibilii fosili”.
„Prin această acțiune vrem să cerem Guvernului să înceteze investițiile în subvenții dăunătoare mediului. Prin această acțiune vă invităm să nu vă resemnați în fața acestei condamnări la moarte”, concluzionează activiștii.
Deja în trecut, monumentele Capitalei au fost supuse altor atacuri. În ianuarie 2008, o cascadă de 500.000 de bile de plastic colorate a invadat Treptele Trinità dei Monti. În octombrie 2007, însă, a venit rândul Fântânii Trevi, care a fost umplută cu vopsea roșie. În niciunul din cazuri nu s-a produs vreo pagubă asupra monumentelor, dar persoana responsabilă pentru acele acțiuni a fost identificată și trimisă în judecată. Graziano Cecchini – acesta este numele său – redenumit „Vopsitorul de la Trevi” a fost condamnat pentru cascada de bile la opt luni de închisoare. Acuzația a fost de întrerupere a serviciului public, pentru că în acea circumstanță cele 500.000 de bile au împiedicat trecerea a două autobuze prin Piața Spaniei.
„Odată cu curățarea și redeschiderea jetului de apă, întreaga funcționalitate a fântânii Barcaccia a fost restabilită”, a anunțat pe Facebool primarul Romei, Roberto Gualtieri. „Apa a fost aspirată pentru a evita depunerile pe conducte și, apoi, o hidrocurățătorie cu presiune scăzută a îndepărtat petele de pe fundal și de pe margini. Numai grație rapidității intervenției, mai întâi de către poliția locală, apoi de către firma de curățenie, s-au evitat daune permanente. Acum, această fântână magnifică poate umple din nou Piața Spaniei de frumusețe. Protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt bătălii pe care le împărtășim, dar nu în modul greșit și nociv arătate astăzi. Monumentele trebuie respectate, protejate, iubite, pentru că sunt ale tuturor”, a concluzionat edilul.
Cinci persoane au acoperit Fântâna Calamo cu o pânză, numită în mod obișnuit Fontana delle Tredici Cannelle, deoarece este formată din treisprezece „guri” din care sunt alimentate cu apă oamenii și animalele. Fântâna a fost construită pentru a asigura apă publică locuitorilor și oricui intra în oraș după o lungă călătorie. La fața locului au sosit forțele de ordine, care i-au identificat pe manifestanți./oavram

(www.rainews.it – 1 aprilie 2023)