În Germania au început să scadă preţurile la energie şi la combustibili

În Germania au început să scadă preţurile la energie şi la combustibili, acestea din urmă fiind în martie mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum transmite corespondentul nostru la Bonn, Vlad Drăghicescu.

Reporter: ADAC, Automobil Clubul German, a calculat valori medii la nivel național de 1,76 de euro pentru benzina super E10 și puțin sub 1,72 euro pentru motorină. Aceasta înseamnă că motorina este mai ieftină cu 42 de cenţi, iar benzina cu peste 30 de cenţi decât în urmă cu un an.

Scăderea prețurilor la carburanți este semnificativă, după ce în martie anul trecut prețurile pentru realimentarea cu carburant au fost cele mai ridicate din toate timpurile. Așteptată cu nerăbdare de șoferi, normalizarea prețurilor progresează și credem că va continua, a declarat Jürgen Albrecht, expert în piața de carburant al ADAC.

Potrivit unei analize realizate de platforma online Verivox, costurile cu energia pentru gospodăriile private au scăzut în primul trimestru al anului 2023, pentru prima dată în ultimii doi ani. Calculate la nivelul unui an, cheltuielile pentru încălzire, electricitate și combustibili au scăzut în medie cu 18% din ianuarie până în martie, după ce anterior crescuseră timp de opt trimestre la rând, se arată în raportul Verivox.

Reducerea poverii financiare pentru gospodăriile germane este favorizată nu doar de temperarea prețurilor pe piețele de mărfuri, ci și de măsurile de frânare a prețurilor la energie aplicate de guvernul german, conchid autorii analizei./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie