Jackie Chan, eroul indestructibil

Vedetă în filmele kung-fu, Jackie Chan este originar din Hong Kong. A jucat şi regizat numeroase filme şi a ajuns celebru pentru stilul lui de luptă acrobatic şi cascadoriile inedite. A fost considerat drept un succesor al lui Bruce Lee. Stilul său de luptă spectaculos şi acrobatic, dar şi umorul şi cascadoriile inovatoare i-au adus aprecierea a milioane de spectatori.

Viața și cariera

Jackie Chan S-a născut la 7 aprilie 1954, la Victoria Peak, Hong Kong. Părinții săi, Charles Chan (1914-2008) și Lily Chan (1916-2002), au fugit în Hong Kong, din China, ulterior in Australia. Totuși, îl trimit pe micul Jackie la Școala de Operă din Beijing, unde acesta primește pregătire scenică și să învețe să-și controleze corpul, studiază muzica, dansul şi artele marţiale. 10 ani a strălucit în arte marţiale şi acrobatică, ceea ce l-a propulsat în lumina reflectoarelor. A jucat în filme de la vârsta de opt ani („Big and Little Wong Tin Bar”, 1962).

În 1971, după o apariţie specială în „A touch of Zen”, Chan şi-a început cariera de adult în industria cinematografică. În 1978 obține rolul principal în filmul ”Drunken Master” și, odată cu acesta, vine și recunoașterea internatională.

Din 1980 începe colaborarea cu Hollywood, dar nu obține rezultatele preconizate și, astfel, decide să revină în Hong Kong. Decesul lui Bruce Lee a lăsat un loc gol în artele marțiale din lumea cinematografică.  În 1980 apre primul film regizat de Jackie Chan, intitulat „The Young Master”, însă cu un stil diferit de al lui Bruce Lee. Jackie Chan îşi realizează singur cascadoriile, multe dintre filmele sale prezentând la final making-off-uri amuzante cu gafele şi rateurile făcute de actor în timpul filmărilor.

Dintre filmele sale: „Shaolin Wooden Men” (1976), „Spiritual Kung Fu” (1978), „Dragon Lord” (1982), „The Protector” (1985), „Crime Story” (1993), „Mr. Nice Guy” (1997), „Shanghai Noon” (2000), „Rush Hour 2” (2001), „The Accidental Spy” (2001), „The Medallion” (2003), „Rush Hour 3” (2007), „Kung Fu Panda” (2008), „The Karate Kid” (2010), „The Legend of Silk Boy” (2010), „Shaolin” (2011), „Kung Fu Panda 2” (2011), „Personal Tailor” (2013), „Police Story: Lockdown” (2013), „As the Light Goes Out” (2014), „Dragon Blade” (2015), „Railroad Tigers” (2016), „Bleeding Steel” (2017), potrivit imdb.com.

În 2014 actorul a fost în România, ca regizor şi actor, la Zilele Filmului Chinezesc de la Bucureşti, eveniment care a fost deschis cu filmul „Zodiacul Chinezesc” de Jackie Chan.

Jackie Chan a venit la conferinţa de presă de la Bucureşti alături de actriţa Zhang Ziyi, ambii îmbrăcați în ii româneşti. „Cunosc România prin sportivii români de gimnastică, fotbal, tenis. Cum am coborât din avion, în drum spre hotel, fanii mei mă salutau. M-au surprins aceste evenimente călduroase.  România este prima dintre ţările din Europa de Est care au stabilit relaţii economice cu China. Îmi doresc ca şi în materie de cinematografie să intensificăm schimburile”, spunea atunci Chan. În 2015 a înfiinţat în China propria şcoală de actori de cinema şi  televiziune. „The Jackie Chan Film and Television Academy” oferă cursuri de actorie, animaţie şi de cunoaştere a mediilor digitale.

În 2017 a prezentat un serial de desene animate în 3D, Intitulat „Noile aventuri ale lui Jackie Chan”, în care luptă împotriva monştrilor şi îi sfătuiește pe copii. Serialul, de 104 episoade, a fost difuzat în versiune pentru copii de un personaj animat al actorului. Adresat copiiilor cu vârste cuprinse între  3 şi 10 ani, fiecare episod se încheia cu Jackie Chan, care pe ton părintesc dădea lecţii de bună purtare şi de bune maniere spectatorilor.

Jackie Chan cântăreț

Jackie Chan are o carieră îndelungată şi în muzică. A înregistrat prima melodie la începutul anilor ’80 şi până acum a lansat nu mai puţin de 20 de albume audio. În 2019 a lansat, în Taiwan, albumul „Eu sunt Eu”, cu  piese pe care artistul le-a dedicat soţiei, familiei şi prietenilor săi.

În plus, multe dintre melodiile actorului au fost folosite pentru coloanele sonore ale filmelor sale.

Viața de familie

Viaţa personală a lui Jackie Chan nu a fost la fel de lină ca şi cariera sa.

Fiica lui Jackie Chan, Etta, spune că părinţii ei au încetat să o susţină financiar şi au aruncat-o din casă după ce au aflat că este lesbiană. Jackie nu a recunoscut-o niciodată pe Etta drept fiica sa, deoarece vine din relaţia extraconjugală pe care actorul a avut-o cu o femeie pe nume Elaine Ng Yi-Lei, în 1999. Aceasta a decis să o crească singură. Fiul său legitim, Jaycee Chan, care s-a născut din căsătoria starului cu actriţa Joan Lin, în 1982, a fost condamnat la şase luni de închisoare în 2014 pentru o infracţiune legată de droguri.

Bărbatul de 33 de ani a recunoscut că i-a adăpostit pe alţii pentru a consuma droguri, o acuzaţie care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare în China. Cu toate acestea, avocaţii săi au reuşit să-i reducă pedeapsa la doar şase luni. Jackie Chan nu şi-a folosit numele pentru a obţine un verdict mai bun pentru fiul său şi nici nu l-a vizitat pe Jaycee în închisoare.

Starul a avut o reacţie după incident:„Mi-e ruşine ca tată, am inima frântă”, a spus el.

Autor: Alexandru Balaci 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/facts/Jackie-Chan

https://www.britannica.com/sports/kung-fu

https://okmagazine.ro/vedete/news/celebritatea-nu-l-a-ajutat-si-in-viata-de-520936.html

RADOR –  7 aprilie