Paris, gazda expoziţiei-eveniment dedicată lui Ramses al II-lea

La Paris se deschide astăzi expoziția-eveniment a anului ‘Ramses al II-lea și aurul faraonilor’, la care vizitatorii vor avea ocazia să vadă 180 de obiecte din epoca faraonilor, inclusiv unele din perioada celui mai mare dintre aceștia. Corespondenta RRA, Daniela Coman, are detalii.

Reporter: Parisul este singurul oraș din Europa care primește această expoziție. Consilierul științific al expoziției, expert în istoria Egiptului Antic, Bénédicte Lhoyer, nu și-a putut ascunde entuziasmul față de acest moment unic.

Bénédicte Lhoyer: Este un eveniment excepțional pentru că avem aici sicriul lui Ramses al II-lea, un obiect de o intimitate incredibilă, sarcofagul care a permis conservarea mumiei faraonului timp de aproape 2.900 de ani. Nu îmi vine să cred că l-am putut aduce aici.

Reporter: Ramses al II-lea este singurul monarh decedat care a fost primit în 1976 cu onorurile Republicii Franceze, rezervate unui șef de stat la sosirea mumiei sale la Paris, pentru a fi tratată împotriva unor ciuperci și bacterii. Specialiștii francezi au folosit razele X pentru a-i reda eternitatea, ceea ce Egiptul nu a uitat niciodată.

A doua piesă impresionantă după sarcofag este o statuie colosală din calcar ce îl înfățișează pe Ramses al II-lea, lucrare prezentată pentru prima dată în afara Egiptului. Printre obiectele expuse: o mască de aur cântărind peste opt kilograme, care i-a aparținut altui faraon. Experiența este completată de realitatea virtuală imersivă în 3D, care îl transportă pe vizitator în mijlocul uneia dintre cele mai mari bătălii duse de rege sau în templele egiptene./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie