Japonia a redus dependența sa de cărbune faţă de Rusia (Nikkei)

Japonia, în ultimul an, a redus semnificativ dependența sa faţă de cărbunele rusesc, scrie ziarul Nikkei.

Companiile energetice caută furnizori alternativi în țări precum Indonezia și Africa de Sud. Potrivit publicației, în anul fiscal 2021 (care a durat de la 1 aprilie 2021 până la 31 martie 2022), Rusia s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește livrările de cărbune către Japonia, după Australia. Din aprilie 2022 până în februarie 2023, Japonia a importat aproximativ 6,5 milioane de tone de cărbune din Rusia, ceea ce este cu 45% mai puțin faţă de ​​anul precedent.

În luna februarie 2023, potrivit Ministerului nipon al Energiei, importurile s-au ridicat la 230 de mii de tone, adică cu 73% mai puțin faţă de ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cărbunele rusesc a reprezentat 2% din totalul importurilor, comparativ cu 9% în anul precedent. În același timp, în 2022, livrările de cărbune din Indonezia au crescut cu 28%, din Canada – de două ori și din Africa de Sud – de aproximativ șase ori.

Japonia a decis să-și reducă dependența sa faţă de cărbunele rusesc, în aprilie 2022, la două luni după izbucnirea ostilităților din Ucraina. Companiile energetice au jucat un rol important în aceste eforturi, notează ziarul. Astfel, grupul energetic JERA a oprit achizițiile în vara anului 2022 (Rusia a reprezentat aproximativ 10% din importurile sale anuale de cărbune).

J-Power și Tohoku Electric Power trec la surse alternative, titrează Nikkei./vdraguta/ctuluc

www.rosbalt.ru – 8 aprilie