Chimistul Jean-Marie Lehn a primit la Timişoara titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest

Realizator: Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1987, a fost marţi la Timișoara, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest. Fondator al chimiei supermoleculare, omul de știință franceză a pledat pentru formarea încă de pe băncile școlii a viitorilor cercetători.
Jean-Marie Lehn: Chimia nu este doar știința structurii și a transformării materiei, ci și o știință a informației, a materiei informate, în care informațiile chimice sunt stocate la nivel molecular și prelucrate la nivel supramolecular. Se deschide astfel calea spre chimia sistemelor complexe. Asemenea unui artist, chimistul gravează în materie produsele imaginației creatoare. Esența chimiei nu este doar a descoperi, ci și a inventa și, mai presus de toate, a crea. Educația științifică oferită în școlile, liceele și universitățile noastre, precum și publicului larg trebuie să fie o prioritate, astfel încât să formăm cercetătorii și descoperitorii de mâine, să ne eliberăm de temerile și respingerile iraționale, să ne dezvoltăm spiritul științific pentru a lupta împotriva obscurantismului, a înșelătoriilor și a iraționalului.
Realizator: Chimistul Jean-Marie Lehn are 83 de ani și este membru de onoare al Academiei Române, notează corespondentul RRA./astanimir/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie)