Maria Călinescu este o tânără mai puțin obișnuită. La doar 14 ani, a câștigat câteva premii importante într-un domeniu în care mult prea puțini români au făcut performanță – și anume yachtingul.

În prezent, trăiește și se antrenează în Spania, dar continuă să rămână o componentă importantă a lotului național.

Reporter: Cum ai descoperit pasiunea pentru un sport puțin cunoscut în Romania?

Maria Călinescu: Pot spune că povestea pasiunii mele legate de yachting a început încă de când aveam 9 ani, vârsta la care am avut primul contact cu acest sport. Pasiunea mi-a fost insuflată de către bunicul meu, fost campion național în anii ’80, respectiv de tatăl meu, care, la rândul lui, a navigat si el.

Reporter: Ne poți povesti despre primele tale performanțe?

Maria Călinescu: Printre primele performanțe pot să enumar participarile mele la diferite competiții naționale, încă din anul 2018, pe când aveam doar 10 ani. Printre cele mai semnificative ar fi în Campionatul Național de Rs Terra din iunie 2018, unde m-am clasat pe locul 2 la categoria de sub 12 ani. Având doar zece ani și neînțelegând ce înseamnă să pierzi pot să zic că, de fiecare dată când nu mă regăseam pe podium, eram foarte demotivată și mă consumam foarte tare. Lucru pe care, să fiu sinceră, și acum îl mai fac uneori, dar pot spune că asta mă motivează să muncesc mai mult.

Reporter: În prezent, ești componentă a lotului național. Care sunt planurile tale de viitor?

Maria Călinescu: În acest an, pot spune că am destule evenimente importante planificate pe plan sportiv, cum ar fi Campionatele Europene din Cadiz, Spania, acum, în aprilie, unde ma voi lupta cu cei mai buni sportivi din Europa. De asemenea, am planificat în calendarul competițional și Campionatul Mondial din Volos, Grecia, dar, în același timp, nu voi uita nici de Campionatele Naționale de pe lacul Siutghol. Caut să obțin sponsorizări pentru a participa la cât mai multe concursuri (taxe de înscriere, transport, cazare), pentru a-mi achiziționa echipament. Sper să obțin sustinere din partea Federației Române de Yachting, Clubului Sportiv Municipal București (CSM Bucuresti) unde sunt înscrisă ca sportivă.

Reporter: Urmează Campionatul Mondial. Care sunt obiectivele tale ?

Maria Călinescu: Fiind prima oară când reușesc să particip la un concurs de acest nivel și de această dificultate, nu pot spera decât la rezultate cât mai bune. Pot zice că mă îmbunătățesc pe zi ce trece și cu fiecare antrenament la care particip și că în final sper să reușesc să termin cât mai multe curse.

Reporter: Cum arată o zi din viata Mariei, o adolescentă de doar 14 ani?

Maria Călinescu: În cursul săptămânii am școală de la ora 8.00 până la 17.00, iar  după amiaza mi-o dedic activităților în familie, sportului, adică cel puțin treizeci de minute de streching sau forță fizică și pregătirea pentru ziua următoare de școală.

În weekend, antrenament de la 10 la 17 care constă în teorie și antrenament practic pe mare.

Pasiunea mea nu îmi lasă timp pentru a lenevi pe canapea,urmari seriale sau alte activități specifice varstei. Se spune că daca practici yachtingul niciodata nu vei avea bani pentru obiceiuri nesănătoase.

Reporter: Pentru a avea succes în acest sport, care sunt activitățile la care trebuie să renunți sau să le limitezi, pentru a avea succes?

Maria Călinescu: Cheltuiala pe care o include acest sport este destul de mare și de multe ori prefer să îmi cumpăr echipament sau să îmi plătesc taxa de participare la un concurs. Decât să îmi cumpăr un telefon de ultimă generație, prefer să îmi strâng bani pentru o velă sau  barcă. Dar plăcerea de a naviga compensează toate activitățile la care renunț.

În concluzie, daca am yachtingul, nu mai există alte nevoi, decât pasiune.

Reporter: Care este cea mai frumoasă experiență din povestea ta?

Maria Călinescu: Cea mai frumoasă și importantă experiență din povestea copilului și sportivei Maria a fost mutarea în Barcelona, care a venit cu noi oportunități pe plan educațional, cât și sportiv.

Reporter: Carmen Ionescu

(RADOR – 11 aprilie)