Agenda şedinţei de guvern

Mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat se află pe agenda şedinţei de guvern, programată peste o oră.

Membrii executivului ar urma să prezinte fiecare planurile pentru a diminua risipa banilor publici în domeniile de care răspund, iar o decizie finală trebuie să fie luată săptămîna viitoare după ce şi Ministerul de Finanţe va prezenta propria analiză. Cheltuielile ar trebui reduse cu 20 de miliarde de lei până la sfârşitul anului, pe fondul diminuării încasărilor în primele luni.

Tot pe agenda şedinţei de astăzi se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care shimbă mecanismul de acordare a ajutoarelor financiare pentru refugiaţii ucraineni. Are detalii, în direct, de la Palatul Vicoria, reporterul RRA, Andrei Şerban. Bună ziua.

Reporter: Bună ziua. Executivul are pe ordinea din zi proiectul unei ordonanțe de urgență care stabilește acordarea unei sume de 2.000 lei pe lună pentru o singură persoană pe o perioadă de maximum patru luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familiile și persoanele singure care s-au refugiat din cauza conflictului armat din Ucraina.

După cele patru luni, aceste persoane au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, după ce se înregistrează la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă. În prezent, persoanele fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina pot deconta cheltuielile cu hrana, în valoare de 20 lei pe zi de persoană găzduită și 50 lei pe zi de persoană pentru cazare.

De asemenea, este posibil ca în cadrul ședinței să se discute, în linii mari, și reducerea cheltuielilor bugetare pe care le propun miniștrii, la cererea premierului, pentru a reface deficitul bugetar./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 aprilie