Serghei Riabkov a admis că scurgerea de documente secrete ale SUA ar putea fi o dezinformare, o știre deliberat falsă, difuzată cu un scop

Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a admis că scurgerea de documente secrete ale Statelor Unite ar putea fi o dezinformare, difuzată în mod deliberat. Diplomatul a spus că o astfel de abordare este o posibilă tehnică folosită în condițiile unui război hibrid.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a admis că scurgerea de documente clasificate americane ar putea fi dezinformare, o știre deliberat falsă menită să inducă în eroare Federația Rusă. ‘Nu avem o poziție, probabil pentru unii este interesant să studieze aceste documente, dacă sunt documente, sau poate că acestea sunt o dezinformare, o ştire deliberat falsă, difuzată cu un scop’, a spus el miercuri, răspunzând la o întrebare adresată de TASS despre ce poziție are Moscova față de această situație și cu ce poate avea legătură această scurgere de informații. ‘Deoarece Statele Unite sunt parte în acest conflict și, de fapt, poartă un război hibrid împotriva noastră, astfel de trucuri sunt posibile pentru a induce în eroare inamicul, mai exact Federația Rusă’, a menționat ministrul adjunct de externe.

‘Nu declar absolut nimic, ci doar admit că aici poate fi vorba despre un scenariu, poate fi vorba despre diferite tipuri de scenarii, modele care sunt posibile’, a adăugat Riabkov. ‘Drept urmare, probabil, experții înțeleg mai bine cât de mult acest fapt poate corespunde realității. Au existat anterior situații, ne amintim despre ele, când documente autentice au fost făcute publice, puse la dispoziția publicului. Acesta este un fapt. Cât de multe motive reale are acest tămbălău pentru mine personal rămâne un subiect deschis’, a conchis ministrul adjunct de externe al Federației Ruse.

Presa americană a raportat că Pentagonul și Departamentul de Justiție al SUA au lansat o investigație, din cauza scurgerii de documente secrete referitoare la planurile Washingtonului și NATO de a pregăti forțele armate ucrainene pentru o contraofensivă. Numeroase materiale care dezvăluie date despre graficul de aprovizionare cu arme și numărul de trupe au fost publicate, în special, pe Twitter și pe Telegram.

Pe 7 aprilie, The New York Times a raportat că alte documente secrete americane consacrate subiectului ucrainean au apărut pe internet. Potrivit publicației, au fost găsite și materiale legate de Orientul Mijlociu și de China./vdraguta/schelaru

Agenţia de presă TASS – 12 aprilie