Annalena Baerbock avertizează Europa să nu închidă ochii la tensiunile din Taiwan

Europa nu trebuie să închidă ochii la tensiunile dintre China și Taiwan, deoarece o escaladare militară în regiune ar fi „cel mai rău scenariu” pentru economia globală, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Vorbind în timpul unei vizite în China, dna Baerbock a adoptat un ton diferit de cel al președintelui francez Emmanuel Macron, care a avertizat săptămâna trecută Uniunea Europeană să nu se lase „prinsă în crize care nu sunt ale noastre”, în ceea ce privește Taiwanul. „Germania și Uniunea Europeană sunt vulnerabile din punct de vedere economic, ceea ce înseamnă că nu putem fi indiferenți față de tensiunile din strâmtoarea Taiwan”, a spus Annalena Baerbock, în timpul unei escale în portul chinez Tianjin.

Comentariile preşedintelui Macron au generat reacții în SUA și Europa, deoarece au fost percepute pe scară largă ca reprezentând un fel de indiferenţă față de Taiwan și un cadou pentru ceea ce analiștii au numit obiectivul Beijingului de a dezmembra unitatea transatlantică.

Drept urmare, miza călătoriei inaugurale în China a dnei Baerbock a crescut, mulți membri ai UE sperând că Germania va folosi această oportunitate pentru a stabili o poziţie clară și unită a UE față de China. „50% din comerțul global trece prin strâmtoarea Taiwan, 70% din semiconductori trec prin strâmtoarea Taiwan, așa că trecerea liberă este și în interesul nostru economic”, a subliniat ministrul german. „O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan ar fi cel mai rău scenariu la nivel global și ne va afecta pe noi în special, fiind una dintre cele mai mari națiuni industriale”, a adăugat ea referindu-se la Germania, cea mai mare economie a UE.

Tianjin a fost prima escală a dnei Baerbock în călătoria sa în China, care se va concentra pe controlul daunelor, în urma remarcilor dlui Macron, care sugerau o diviziune în abordarea UE față de superputerea în ascensiune. Chiar și fără comentariile dlui Macron, vizita ar fi fost delicată pentru Annalena Baerbock, care a fost mai agresivă față de China decât cancelarul german Olaf Scholz și care elaborează o politică faţă de China menită să reducă dependența Germaniei de comerțul cu aceasta./opopescu/csimion

REUTERS – 13 aprilie