Autorităţile din Rusia afirmă că acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră s-ar putea să se încheie

Administraţia din Rusia a transmis joi că nu va exista nicio prelungire a acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, intermediat de ONU, după 18 mai, dacă Occidentul nu va îndepărta o serie de obstacole din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

„Fără progrese în soluționarea a cinci probleme sistemice nu va mai fi nevoie să vorbim despre extinderea în continuare a inițiativei de la Marea Neagra după 18 mai”, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Rusia a învinuit, de asemenea, Ucraina și ONU pentru întârzierile în inspectarea navelor care exportă cereale din porturile Mării Negre, în temeiul acordului.

Autorităţile din Rusia au spus în repetate rânduri că principalele obstacole din calea exporturilor ruseşti trebuie înlăturate, inclusiv reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul de plăți SWIFT.

Alte cereri includ reluarea livrărilor de mașini și piese agricole, ridicarea restricțiilor privind asigurarea și reasigurarea, accesul în porturi, repunerea în funcţiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa și deblocarea activelor și a conturilor companiilor ruseşti implicate în industria alimentară și exporturile de îngrășăminte./opopescu/csimion

REUTERS – 13 aprilie