La Parlament vor fi reluate dezbaterile asupra noilor legi ale educației

Realizator – Cristina Grecu – La Parlament vor fi reluate săptămâna aceasta dezbaterile asupra noilor legi ale educației, documentele urmând să fie adoptate de Camera Deputaților, ca prim for sesizat, cel târziu până la începutul lunii mai. Cu detalii vine corespondentul RRA Iulia Gherman.
Reporter: Săptămâna aceasta vor continua și dezbaterile din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, ca prim for sesizat, asupra proiectelor de lege privind învățământul superior și preuniversitar. Termenul de depunere a amendamentelor este 18 aprilie, iar președintele comisiei de învățământ, Natalia Intotero, a declarat că documentele vor fi adoptate de Camera Deputaților cel târziu în prima săptămână a lunii mai. Până acum, la dezbaterile cu reprezentanții elevilor, părinților, studenților, profesorilor și ai cultelor au fost criticate, între altele, stabilirea unor examene separate de admitere la liceu, obligația de a promova diversitatea de gen la cursuri și absența unor prevederi clare pentru combaterea violenței din unitățile de învățământ. Ministrul Ligia Deca a dat asigurări că în două săptămâni va fi definitivat un document privind gestionarea cazurilor de violență în școli și că sunt discuții pentru posibile modificări legislative, care să vizeze responsabilitatea familiei în astfel de situații și procedura de identificare și confiscare a obiectelor periculoase introduse în școli.
Realizator: Tot săptămâna aceasta se așteaptă un vot și pentru moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, Petre Daea, pe care opoziția îl consideră responsabil de proasta gestionare a acestui domeniu de care depinde securitatea alimentară a țării./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 aprilie)