SpaceX va efectua primul test de zbor al unei nave spațiale complet integrate

Compania SpaceX a anunțat oficial că astăzi va efectua primul test de zbor al unei nave spațiale complet integrate, lansată de la baza sa din sudul statului american Texas.

Compania spune că, pe viitor, vehiculul va face transporturile către Lună și Marte extrem de fezabile din punct de vedere economic. Cezar Manu are mai multe informații.

Reporter: SpaceX a îndeplinit toate cerințele de siguranță, mediu, sarcină utilă, integrare a spațiului aerian și responsabilitate financiară, a spus într-un comunicat dat vineri Administrația Federală Americană a Aviației, cea care acordă licențele pentru lansările de rachete comerciale. Simultan, administrația a emis și o restricție de trafic aerian pentru zona din jurul lansării, ordonând avioanelor și altor aparate de zbor să se îndepărteze de zona de lansare astăzi, între orele 7:00 și 10:00, ora locală.

Va fi prima încercare a SpaceX de a pune pe orbită Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. Conform planurilor, racheta va atinge viteze orbitale și va călători la aproximativ 250 km deasupra suprafeței Pământului, până la altitudini considerate a fi spațiul cosmic.

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a vorbit despre această navă spațială și lansarea ei timp de aproximativ un deceniu, făcând prezentări elaborate despre designul său şi descriind-o ca fiind vehicullul care stă la bază existenței companiei, și anume trimiterea oamenilor pe Marte./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie