Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre planul de reducere a cheltuielilor în sectorul public

Realizator: „Nu va fi austeritate, va fi cumpătare”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă vorbind despre planul de reducere a cheltuielilor în sectorul public, după un trimestru cu încasări mai reduse la buget. El a dat asigurări că viitoarele măsuri nu vor viza salariile sau investițiile și nu o să fie taxe și impozite noi. În schimb, a cerut autorităților fiscale să asigure colectarea veniturilor, în special de la marii contribuabili care au restanțe în primele luni ale anului.
Nicolae Ciucă: Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat și, în același timp, dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri. Aș vrea să înțeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să poată să se facă într-un mod cât mai eficient. Şi aș vrea să spun din capul locului că aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și, de asemenea, nu vor fi introduse taxe și impozite noi.
Realizator: Planul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de gvern, după încă o discuție în coaliție pe această temă. Declarațiile premierului au fost făcute în contextul în care în presă au apărut informații pe surse că de la 1 mai ar putea să fie blocate angajările la stat și să fie înghețate salariile bugetarilor./astanimir/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 aprilie)