Guvernul încearcă să rezolve problema colectării banilor la buget, fără să afecteze investiţiile sau să diminueze veniturile salariaţilor

Guvernul încearcă să rezolve problema colectării banilor la buget, fără să afecteze investiţiile sau să diminueze veniturile salariaţilor. Se caută, în continuare, cele mai bune soluţii, motiv pentru care executivul a amânat, ieri, pentru a doua oară, să discute propunerile ministerelor de reducere a bugetelor. Acestea vor fi validate într-o şedinţă a coaliţiei şi ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă. Petruţa Obrejan transmite.
Reporter: Petruţa Obrejan – Reducerea cheltuielilor bugetare are drept țintă încadrarea la finalul anului în limitele de deficit și nu trebuie să sperie pe nimeni, spunea premierul Nicolae Ciucă, precizând că nu vor fi afectate investițiile, salariile, iar oamenii nu își vor pierde locurile de muncă, pentru că măsurile avute în vedere de către executiv urmăresc o cheltuire mult mai chibzuită a banului public.
Nicolae Ciucă: Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care, la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și, în același timp, dau sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să își îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri.
Reporter: Potrivit ministrului finanțelor, Adrian Câciu, săptămâna viitoare se va veni cu un proiect de ordonanță de urgență privind eficientizarea cheltuielilor publice, dar și cu alte măsuri fiscal-bugetare, care nu trebuie – mai spunea și acesta – percepute ca măsuri de austeritate.
Adrian Câciu: Practic, o să fie o ordonanță de măsuri fiscal-bugatere care care duce pe o serie de canale cheltuielile, care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite, pe mai multe componente, din punctul nostru de vedere, care pot rezolva și alte chestiuni care au apărut și pe care le cunoaștem, dar pe care putem să le ajutăm să se îmbunătățească, şi mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care le avem în vedere este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile de produse agroalimentare.
Realizator: Despre reducerea cheltuielilor bugetare se vorbi și în „Apelul matinal” de la Radio România Actualități, al cărui invitat este astăzi fostul ministru al finanțelor, Gheorghe Ialomițianu./adumitrache/denisse

RRA – 21 aprilie