Este săptămâna în care guvernul va anunța oficial pachetul de reformă a cheltuielilor publice

Este săptămâna în care guvernul va anunța oficial pachetul de reformă a cheltuielilor publice, care vizează economii de miliarde de lei până la sfârșitul anului. Premierul a promis că nu va fi austeritate, ci cumpătare, nu vor fi modificate sumele pentru investiții și nici nu vor fi reduse salariile în sectorul bugetar, dar nici nu vor mai crește anul acesta, la fel cum nu vor mai fi nici angajări la stat, potrivit discuțiilor din coaliție pe această temă. Autoritățile ar vrea să interzică și cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, cu excepția medicilor și a profesorilor. Proiectul de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor ar urma să fie aprobat în prima ședință de guvern.
Reporter: Petruţa Obrejan – Măsurile care se vor regăsi în proiectul de ordonanță de urgență prin care executivul intenționează reducerea cheltuielilor publice nu trebuie percepute ca măsuri de austeritate, ci de eficientizare, spunea premierul Nicolae Ciucă, afirmând că investițiile, salariile și locurile de muncă nu vor fi afectate.
Nicolae Ciucă: Prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba după ce vom avea o decizie în coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit. Nu vorbim de măsuri de austeritate, pentru că am văzut în ultimii ani că nu numai economia românească, ci orice economie nu se dezvoltă și nu funcționează în parametri normali pe măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să poată să se facă într-un mod cât mai eficient.
Reporter: Potrivit premierului, deficitul de colectare din primele trei luni ale anului se datorează faptului că marii contribuabili nu și-au plătit la timp datoriile şi a făcut în acest sens un apel la aceștia, dar și la instituțiile de colectare. La rândul său, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a explicat că este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice, astfel încât să se creeze spațiul fiscal necesar pentru a veni cu măsuri de sprijin pentru economie și populație./avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 aprilie)