Guterres îi propune lui Putin o modalitate de a continua acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a propus preşedintelui rus, Vladimir Putin, o „cale de a ameliora, prelungi şi extinde” un acord prin care se permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU.

Guterres şi-a prezentat propunerea într-o scrisoare pe care l-a rugat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să i-o dea lui Putin, a afirmat purtătorul adjunct de cuvânt al ONU, Farhan Haq, după ce Guterres şi Lavrov s-au întâlnit la New York. Lavrov nu a răspuns la întrebări înainte sau după întrunirea de 90 de minute cu Guterres.

Rusia a indicat că nu va permite acordului – mediat de ONU şi Turcia şi semnat de Rusia şi Ucraina în luna iulie 2022 – să continue după 18 mai, din cauza faptului că o serie de cerinţe legate de facilitarea exporturilor grânelor şi îngrăşămintelor sale nu a fost acceptată. Haq a afirmat că scrisoarea către Putin ia „în considerare poziţiile deja declarate de părţile implicate şi de pericolul reprezentat de insecuritatea alimentară globală”.

El a afirmat că scrisori similare au fost trimise în Ucraina şi Turcia. Pentru a convinge Rusia să permită Ucrainei să reia transportul de cereale pe Marea Neagră, un pact diferit a fost semnat, pentru trei ani, în care Naţiunile Unite erau de acord să ajute Rusia să îşi exporte alimentele şi îngrăşămintele.

În timpul întâlnirii cu Lavrov, Guterres a luat la cunoştinţă îngrijorările Rusiei legate de implementarea acelui acord./aionita/cpodea

REUTERS – 24 aprilie