EFE: Argentina și România împărtășesc voința de „concretizare” a acordului UE-Mercosur

Buenos Aires – Președintele argentinian, Alberto Fernández, a asigurat marți, într-o declarație comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, că Argentina și România împărtășesc „voința” de a „putea finaliza” acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană (UE) și Mercosur, încă aflat în așteptarea ratificării.

În cadrul unei declarații comune susținute la Casa Rosada, sediul Executivului național (și al biroului prezidențial, nr), Fernández a declarat că el și omologul său consideră că respectivul acord este „util” pentru ambele părți, subliniind totodată că UE și Mercosur pot avansa și în alte tipuri de acorduri.

Putem avansa în acordurile dintre UE și Mercosur și în alte aspecte, care nu au de-a face în esență cu cele comerciale: aspecte precum dezvoltarea științifico-tehnologică sau acordurile universitare ar fi mult mai ușor de convenit, pentru că nu avem diferențe acolo”, a afirmat șeful statului argentinian.

Cred că, dacă există voință din partea tuturor (pentru concretizarea acordului de liber schimb), este mai ușor să găsim o soluție în acest sens, iar această voință din partea mea există întotdeauna”, a adăugat Fernández.

În acest context, Iohannis a subliniat importanța discuțiilor „față în față” despre acordul dintre UE și Mercosur, întrucât, în acest fel a putut înțelege „mult mai bine” poziția Americii Latine, pentru a transmite aceste concluzii către Consiliul European.

După două decenii de discuții intense, în 2019 UE și blocul format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay au ajuns la un acord politic general pentru a încheia un pact de liber schimb, rămânând în așteptarea rezolvării unor aspecte tehnice.

Cu toate acestea, discuțiile au fost complicate de apariția unor cereri reînnoite, în principal din partea europeană, în ceea ce privește problemele de mediu, în special criticând politicile guvernului din mandatul președintelui brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022), care s-au menținut după recenta revenire la putere a lui Luiz Inácio Lula da Silva.

Impulsionarea legăturilor bilaterale

Declarația comună a președinților Fernández și Iohannis a fost susținută după o întâlnire bilaterală între cei doi lideri, în cadrul turneului președintelui României în Brazilia, Chile și Argentina, care a început pe 18 aprilie.

Înainte de această apariție, reprezentanții Argentinei și României au semnat două memorandumuri de înțelegere: primul, privind cooperarea în situații de urgență, iar al doilea, pe probleme legate de cercetarea în sectorul agricol și protecția mediului.

Suntem absolut convinși că (legătura bilaterală) trebuie să fie mult mai profundă și că, dacă o facem mai profundă, cu siguranță va fi mai fructuoasă, pentru că avem multe de oferit și ne putem potența forțele”, a subliniat președintele argentinian la începutul discursului său.

Preşedintele României, la rândul său, a asigurat că întâlnirea a servit la „dinamizarea” dialogului politic dintre cele două ţări, orientând agenda bilaterală spre „proiecte comune şi cooperarea pe termen lung”.

Sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult așteptat schimburilor comerciale. Potențialul economic al cooperării noastre este foarte consistent și de aceea ne-am propus să evaluăm noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun” precum educația, digitalizarea, energia verde sau turismul, a subliniat Iohannis.

Referitor la bilanțul turneului său din America de Sud, președintele României a declarat că a avut „rezultate pozitive”.

Ambiția mea este ca România să fie cu adevărat văzută. Vrem să aprofundăm relațiile și să avem o cooperare economică mult mai intensă, pentru că trebuie să recunoaștem că avem o relație economică bună, dar este departe de potențialul pe care îl are„, a conchis Iohannis.

https://es-us.finanzas.yahoo.com/noticias/presidente-argentino-recibe-hom%C3%B3logo-rumano-152017630.html

Traducerea: Cristina Zaharia