Modificări privind obţinerea Cărţii electronice de Identitate

Eliberarea Cărţii electronice de Identitate nu va mai depinde de adresa de domiciliu sau de reședința solicitantului. Camera Deputaților a decis ieri și criterii clare pentru eliberarea vizelor de reședință. Are detalii Cătălin Purcaru.
Reporter: Viza de reședință nu va putea fi înscrisă în actul de identitate dacă în Registrul Național de Evidență a Persoanelor sunt înregistrați mai mult de 10 cetățeni la adresa respectivă. Persoana care din diferite motive locuiește la altă adresă decât cea înscrisă în actul de identitate va fi obligată ca în 15 zile de la mutare să ceară înscrierea în Cartea de imobil. Nerespectarea acestor reguli ar putea fi sancționată cu amendă de la 75 la 150 lei. Deputatul social-democrat Viorel Salan, unul dintre inițiatori, spune că se impunea îmbunătățirea legislației în domeniu.
Viorel Salan: Poate că este cel mai grăitor, constatând că la începutul acestui an, într-unul din sectoarele Capitalei existau într-o singură locație circa 18.000 de persoane care aveau viza de reședință.
Reporter: Deputatul AUR Titi Stoica afirmă că este nevoie și de alte modificări legislative.
Titi Stoica: Doar un mic pas spre a opri ceea ce ați făcut de 33 de ani, și anume, să aduceți la vot foarte mulți oameni, să-i înregistrați ca și flotanți, pentru a vă asigura mandatele.
Reporter: Actul normativ va fi transmis președintelui pentru promulgare./atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 4 mai)