FOTO: Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea și a reginei Camila s-a încheiat

Realizator: Mira Gomboș – Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla s-a încheiat. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a așezat regelui pe cap coroana somptuoasă a Sfântului Edward, veche de 360 de ani, iar anterior el a primit globul suveranului simbolizând lumea, sceptrul cu cruce reprezentând lumea creștină și sceptrul porumbelului, care semnifică rolul spiritual al monarhului. Încoronarea fost o ceremonie profund religioasă, cu o adâncă încărcătură simbolică, iar rugăciunile rostite au abordat tema „Call to Serve”, chemat să servească, un principiu asociat reginei Elisabeta a II-a care și-a dedicat viața Commonwealth-ului. În jurământul depus, regele Charles și-a arătat devotamentul pentru biserica protestantă.
Charles al III-lea: Eu, Charles, în mod solemn și sincer, în fața lui Dumnezeu jur, mărturisesc și declar că sunt un protestant credincios și că, în conformitate cu adevăratele intenții ale actelor legislative care asigură succesiunea protestantă la tron, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a menține aplicarea acestor acte, conform legii.
Realizator: Regele și regina au pornit apoi în procesiune către Palatul Buckingham, într-o caleașcă veche de 260 de ani, pe un traseu lung de 2,3 kilometri./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 mai)