Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1)  Teatrul Dramatic Regional Academic din Donețk, orașul Mariupol, a făcut un turneu  la Chișinău în perioada 4-5 mai, prezentând două spectacole pe scena Teatrului Fără Nume, informează MOLDPRES.

Pe 4 mai, Teatrul din Mariupol a oferit publicului spectacolul ”Krik Naţii” (”Strigătul Naţiunii”) în regia Ludmilei Kolosovici – un spectacol cu elemente al teatrului fizic și celui absurd, inspirat din biografia și operele poetului ucrainean Vasili Stus. E o schiță a timpului în care trăim, despre spirala istoriei și absurditatea prezentului. „Krik Naţii” este vocea fiecărui om de creație al Teatrului Dramatic din Donețk, care se contopește într-un singur strigăt. „Krik Naţii” este Ucraina de astăzi, spun reprezentanţii teatrului.

La 5 mai, Teatrul din Mariupol a prezentat spectacolul „Decameronul” – o interpretare modernă a romanului lui Boccaccio, în regia lui Oleg Melnychuk, în centrul căruia e omul slab, păcătos, care luptă cu ispitele, durerile şi dezamăgirile sale, totodată, știe să trăiască din plin victoriile, dragostea, bucuriile și speranța. În condițiile unui dezastru atotcuprinzător, omul din ziua de azi se comportă la fel ca acum câteva secole.

Potrivit organizatorilor, a fost primul spectacol al Teatrului Dramatic Regional Academic din Donețk, orașul Mariupol, adus în fața spectatorilor după invazia Rusiei în Ucraina. Teatrul a fost distrus în totalitate în urma bombardamentelor rusești din 16 martie 2022. Teatrul bombardat din Mariupol adăpostea în acel moment peste o mie de civili.

2) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din Republica va organiza, în perioada 22-28 mai, Târgul online al locurilor de muncă, ediția a 21-a, transmite MOLDPRES. Potrivit Agenţiei, evenimentul reprezintă forma electronică a unui târg al locurilor de muncă tradițional, care va putea fi accesat la adresa www.e-angajare.md. Angajatorii vor avea posibilitatea să selecteze persoane potrivite pentru activitatea desfășurată, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să aplice pentru postul vacant selectat.

Agenția a anunțat că la această ediție a târgului online sunt invitați să participe cetățenii ucraineni care sunt în căutarea unui loc de muncă, precum și agenții economici disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.