Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că în data de 8.05.2023 a fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Prin care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că în data de 8.05.2023 a fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România.

Autorizația a fost emisă de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, în urma documentației depuse de IICCMER în data de 28.04.2023. În mod concret, în acest moment IICCMER deține toate documentațiile necesare și a obținut toate avizele necesare implementării acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu 9 milioane de euro, instituția noastră fiind la zi cu îndeplinirea activităților  asumate prin contractul de finanțare semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

După obținerea autorizației de construire, gestionarea etapelor ulterioare (organizarea licitației și monitorizarea executării lucrărilor) ar urma să revină Companiei Naționale de Investiții, în calitate de structură de implementare, în condițiile cadrului legal instituit prin Ordonanța de urgență nr. 173 din 8.12.2022.

„Un proiect ai cărui primi pași importanți au fost realizați în mandatul de președinte executiv al domnului Andrei Muraru (2012-2014), din a cărui echipă managerială au făcut parte doamna Adelina Țînțariu și domnul Dan Mihai Țălnaru, a ajuns la final din perspectiva documentației necesare. Mă bucură faptul că, într-un an de la preluarea acestei demnități, pot spune că am asigurat toate condițiile pentru ca proiectul pe care l-am asumat ca fiind prioritar să poată fi realizat în mod concret. Adresez, în numele IICCMER, mulțumiri tuturor celor care, instituțional și personal, ne-au susținut în demersurile noastre, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, proiectanților și celor care au inițiat și dezvoltat conceptul curatorial, colegilor din Institut și domnului Ștefan Rădulică, managerul proiectului. Subliniez, de asemenea, că în toată această perioadă am beneficiat de sprijinul constant acordat de Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei, deputatul Alexandru Muraru, căruia, de asemenea, îi mulțumesc. În condițiile în care Istoria comunismului în România va deveni, odată cu noile legi ale educației, disciplină obligatorie în liceu, statul român va putea pune la dispoziția tinerelor generații, începând din 2026, un spațiu de memorializare a trecutului comunist, de onorare a victimelor acestui totalitarism și, în același timp, de consolidare a valorilor democratice”, a declarat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

,,Când politicile memoriei și educația se contopesc într-o viziune și o strategie clară, se creează o punte solidă între trecutul și viitorul generațiilor noastre. Avem astăzi această șansă de a oferi urmașilor noștri o mostră palpabilă a unei părți de istorie pe care trebuie să ne-o asumăm, să o conștientizăm și să nu o mai repetăm. Prin demersurile noastre comune, prin implicarea IICCMER și a tuturor instituțiilor implicate care promovează politicile memoriei, am reușit să prindem acest obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar astăzi suntem cu un pas mai aproape în realizarea acestui obiectiv fundamental pentru memoria publică și instituțională din România.

Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat va fi un loc de reflecție asupra temelor sensibile din societate pentru publicul atent la valorizarea memoriei și o provocare a modului în care spațiul politic și decizional se implică și oferă o recunoaștere corectă a consecințelor tragediilor regimurilor criminale sau autoritare din România ultimilor decenii. Cu toate astea, pe lângă monumentele care stau mărturie acelor vremuri, trebuie să continuăm să contribuim activ la conștientizare prin educație școlară, iar introducerea materiei Istoria Comunismului în România, ca disciplină obligatorie pentru liceu în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, este un prim pas în direcția potrivită. Felicitări președintelui executiv Daniel Șandru, pentru implicarea exemplară în realizarea acestui proiect esențial pentru memoria României!’’ – a declarat Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

„Sunt bucuros să anunț că a fost emisă autorizația de construire pentru obiectivul ce vizează „Închisoarea Tăcerii” din Municipiul Râmnicu Sărat. Este un pas important în direcția realizării acestui obiectiv extrem de important pentru memoria victimelor închisorilor comuniste din România. Un vis este pe punctul să devină realitate, iar o investiție care așteaptă de peste douăzeci de ani să fie realizată mai are nevoie doar de o singură etapă, cea a procedurii licitației pentru contractarea lucrărilor de execuție. Le mulțumesc tuturor acelor care au făcut posibilă această investiție, reprezentanților IICCMER și ai Guvernului României!”, a declarat Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat.

Prin acest proiect, IICCMER își propune să aducă la cunoştinţa publicului din România și nu numai un subiect mai puţin cunoscut al istoriei noastre recente şi anume regimul de exterminare practicat de autorităţile comuniste împotriva „duşmanilor poporului” în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, în perioada 1945 -1963. Asemenea altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale. Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l „închisoarea tăcerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical și tortura au dus la decesul multor personalităţi închise aici.

*Memorialul ,,Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect  finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

9 mai 2023