2023.május 9.

Románia elnökének üzenete az Európa-nap alkalmából

Klaus Iohannis államfő az esemény kapcsán elmondta, hogy az idei évforduló a mélyreható globális változások idején talál bennünket, és az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújának következményei megsokszorozódtak. Iohannis rámutatott, hogy a jelenlegi kihívásokra adott európai megoldások a polgáraink jövőjét szolgáló megoldások, és Románia képes arra, hogy továbbra is jelentősen hozzájáruljon e közös célok eléréséhez. Az elnök megjegyezte, hogy Románia érett és felelős tagállam, amely szilárd és hiteles európai profillal rendelkezik, amelyet partnerei elismernek és nagyra értékelnek. Klaus Iohannis meggyőződését fejezi ki, hogy a fenti referenciaértékek internalizálásával a román állampolgároknak az Európai Unió és az alapvető európai értékek iránti támogatása továbbra is töretlen marad. (Radio România Actualităţi)

Népzenei koncert lesz a Rádió hangversenytermében

2023. május 14-én, vasárnap (17.00 órától) a rádió népzenei zenekara előadásában – Adrian Grigoraș vezényletével – különleges koncertre kerül sor. Mariana Ionescu Căpitanescu szólista 35 éves előadóművészi pályafutását egy jubileumi koncerttel ünnepli meg.

Mariana Ionescu Capitănescu az olténiai folklór elismert hangja. Gyermekkora óta szereti a népdaléneklést, de hivatásos művészi tevékenységét 19 éves korában kezdte. Huszonkét évesen nyerte el művészi pályafutásának legfontosabb díjait: első díjat a craiovai „Maria Tănase” országos fesztiválon, és a Román Rádió által szervezett „Fiatal előadók toplistája” (Topul tinerilor interpreti) verseny nagydíját. Ezek a díjak is igazolták rendkívüli tehetségét. Karrierjében ezután egy sor rádiófelvétel és televíziós film követett.

A művésznő mellett a Rádió Hangversenytermének színpadán jelen lesznek a művésznő meghívott vendég-előadói: Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Maria Ghinea, Alexandru Pugna, Marcela Fota, Constantin Măgureanu, Constantin Bahrin, Emil Badea, Nicu Troncea, Maria Dinu. Az esemény műsorvezetője Codruța Florescu lesz. Társproducer: az: EMI TV

Jegyek kaphatók a Rádió Hangversenytermének jegypénztárában (tel. 021 314.68.00). A jegypénztárak órarendje a www.orchestreradio.ro hivatalos honlapon a Jegyek menüpont alatt található. Jegyek online is kaphatók – az entertix.ro és a myticket.ro oldalakon – és a Cărturești-i könyvesboltokban. A 2023. május 1-jéig az iabilet.ro oldalon keresztül megvásárolt jegyek és előfizetések érvényesek maradnak. (Radio România Actualităţi)

Tiltakoznak az oktatási szakszervezetek

Az érdekvédelmi szervezetek holnap 11:00 órai kezdettel tiltakozó menetet szerveznek. A tömeg a Victoriei térről a Parlament épületéhez vonul. Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet a romániai oktatásügy problémáira. A szakszervezetisek felszólítják a kormányt, hogy emelje az oktatásban dolgozók fizetését, fizesse ki a segéd- és nem oktató személyzet túlóráit, és növelje az éves beruházásokat az anyagi bázis és az infrastruktúra javítása érdekében. A szakszervezeti vezetők emlékeztetnek arra, hogy május 22-ei kezdettel az általános sztrájkról szóló konzultációt kezdeményeznek tagjaik körében. (Radio România Actualităţi)

Temesváron, Európa Kulturális Fővárosában ma kezdődik a 27. Európai Filmfesztivál

A fesztivál négy napon át tart a Victoria moziban, a Román Kulturális Intézet szervezésében, és az európai film sokszínűségét tükröző játékfilmek sorát kínálja. A hivatalos megnyitót egy különleges gálával ünneplik, amelyen egyben az Európa-napot is méltatják. A fesztivál jelenlegi kiadását az elkövetkező időszakban kiterjesztik Oravițára, Bukarestre, Curtea de Argeșre, Botoșani-ra és Gura Humorului-ra – számolt be az eseményről a közszolgálati rádió tudósítója, Alina Bujancă. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin